- 2022.05.04.
- by Kulka Nikoletta
- 0 Like
- 0 / 5
- Konyha: Görög ételek, Mediterrán
- Nehézség: Könnyű

- ElÅ‘készÃtés15 perc
- Sütés/főzés0 perc
- Adag4
- Megtekintés819
A nyári melegben az egyik legfrissÃtÅ‘bb étel a görög saláta. Tápláló és hidratáló fogás, amely pirÃtóssal, akár önálló ételként is megállja a helyét. HűsÃtÅ‘ jellege miatt a tzatzikihez hasonlóan gyakran kerül köretként sültek mellé.
A különbség egy jó és egy rossz görög saláta között két pontban határozható meg. Az elsÅ‘ helyre mindenképp az alapanyagok frissessége és minÅ‘sége kerül. Amire szükségünk lesz az érettebb paradicsomok, de nem puhák, Ãzletes lédús uborka és húsos paprika. A fetasajt és az olÃvaolaj minÅ‘ségére is ügyelj. OlÃvabogyóból Ãzlés szerint választhatod a zöld vagy a fekete, magos és magozatlan bogyókat is.
A másik fontos pont a zöldségek felvágása. A görög salátához a zöldségeket vágd közepes nagyságúra, hogy a villára könnyen felszúrható legyen. Kerüld a két végletet a túl finomra vagy durvára aprÃtást.
Ez a saláta hidegen finom, ezért az alapanyagokat lehetÅ‘leg hűtsd be felhasználás elÅ‘tt, és tálalásig tartsd hidegen. Érdemes néhány órára pihentetni, hogy az Ãzek jobban összeérjenek. Ha tovább hagyjuk állni, akár egy éjszakára, akkor több levet fog engedni a saláta, ez Ãzlés kérdése.
Eredeti recept szerint a görög salátába az egyetlen füszer, ami a salátába kerül a són kÃvül, az az oregánó. Ezt lehet fokozni egy kis kakukkfűvel és/vagy kaporral.
Nézz meg további salátaötleteket és bÅ‘vÃtsd recepttárad egészséges ételekkel.
Hozzávalók
ReceptleÃrás

A recept elkészÃtéséhez kÃgyóuborkát használtam, de természetesen lehet másmilyen. Az uborkát pucold meg és vágd közepes kockákra. A megmosott kaliforniai paprikát és a paradicsomot vágd azonos méretűre, az uborkával.

A lila hagymát én viszonylag apróra vágtam, azonban ez is Ãzlés kérdése. Vághatod akár karikára is, vagy kicsit nagyobb kockákra.

Amikor a saláta alap elkészült, add hozzá az olÃvabogyót és az ugyancsak kockára vágott feta sajtot, majd fűszerezd sóval, borssal és oregánóval.

A saláta öntetét a citrom leve és az olÃvaolaj adja. Én közvetlenül a salátára tettem az öntetet, mert azonnal fogyasztásra került. Ha késÅ‘bb szeretnéd az elÅ‘készÃtett salátát elfogyasztani, úgy a salátát és a salátaöntet elkülönÃtve tárold felhasználásig.

Majd felhasználás előtt keverd alaposan össze a salátát, vigyázva, hogy ne törjük össze az összetevőket.
Nézd meg ezeket a recepteket is:
Görög saláta recept
Hozzávalók
Follow The Directions

A recept elkészÃtéséhez kÃgyóuborkát használtam, de természetesen lehet másmilyen. Az uborkát pucold meg és vágd közepes kockákra. A megmosott kaliforniai paprikát és a paradicsomot vágd azonos méretűre, az uborkával.

A lila hagymát én viszonylag apróra vágtam, azonban ez is Ãzlés kérdése. Vághatod akár karikára is, vagy kicsit nagyobb kockákra.

Amikor a saláta alap elkészült, add hozzá az olÃvabogyót és az ugyancsak kockára vágott feta sajtot, majd fűszerezd sóval, borssal és oregánóval.

A saláta öntetét a citrom leve és az olÃvaolaj adja. Én közvetlenül a salátára tettem az öntetet, mert azonnal fogyasztásra került. Ha késÅ‘bb szeretnéd az elÅ‘készÃtett salátát elfogyasztani, úgy a salátát és a salátaöntet elkülönÃtve tárold felhasználásig.

Majd felhasználás előtt keverd alaposan össze a salátát, vigyázva, hogy ne törjük össze az összetevőket.
Szólj hozzá!