- 2022.05.04.
- by Kulka Nikoletta
- 0 Like
- 0 / 5
- Konyha: Görög ételek, Mediterrán
- Nehézség: Könnyű
- Előkészítés15 perc
- Sütés/főzés0 perc
- Adag4
- Megtekintés1 350
A nyári melegben az egyik legfrissítőbb étel a görög saláta. Tápláló és hidratáló fogás, amely pirítóssal, akár önálló ételként is megállja a helyét. Hűsítő jellege miatt a tzatzikihez hasonlóan gyakran kerül köretként sültek mellé.
A különbség egy jó és egy rossz görög saláta között két pontban határozható meg. Az első helyre mindenképp az alapanyagok frissessége és minősége kerül. Amire szükségünk lesz az érettebb paradicsomok, de nem puhák, ízletes lédús uborka és húsos paprika. A fetasajt és az olívaolaj minőségére is ügyelj. Olívabogyóból ízlés szerint választhatod a zöld vagy a fekete, magos és magozatlan bogyókat is.
A másik fontos pont a zöldségek felvágása. A görög salátához a zöldségeket vágd közepes nagyságúra, hogy a villára könnyen felszúrható legyen. Kerüld a két végletet a túl finomra vagy durvára aprítást.
Ez a saláta hidegen finom, ezért az alapanyagokat lehetőleg hűtsd be felhasználás előtt, és tálalásig tartsd hidegen. Érdemes néhány órára pihentetni, hogy az ízek jobban összeérjenek. Ha tovább hagyjuk állni, akár egy éjszakára, akkor több levet fog engedni a saláta, ez ízlés kérdése.
Eredeti recept szerint a görög salátába az egyetlen füszer, ami a salátába kerül a són kívül, az az oregánó. Ezt lehet fokozni egy kis kakukkfűvel és/vagy kaporral.
Nézz meg további salátaötleteket és bővítsd recepttárad egészséges ételekkel.
Hozzávalók
Receptleírás
A recept elkészítéséhez kígyóuborkát használtam, de természetesen lehet másmilyen. Az uborkát pucold meg és vágd közepes kockákra. A megmosott kaliforniai paprikát és a paradicsomot vágd azonos méretűre, az uborkával.
A lila hagymát én viszonylag apróra vágtam, azonban ez is ízlés kérdése. Vághatod akár karikára is, vagy kicsit nagyobb kockákra.
Amikor a saláta alap elkészült, add hozzá az olívabogyót és az ugyancsak kockára vágott feta sajtot, majd fűszerezd sóval, borssal és oregánóval.
A saláta öntetét a citrom leve és az olívaolaj adja. Én közvetlenül a salátára tettem az öntetet, mert azonnal fogyasztásra került. Ha később szeretnéd az előkészített salátát elfogyasztani, úgy a salátát és a salátaöntet elkülönítve tárold felhasználásig.
Majd felhasználás előtt keverd alaposan össze a salátát, vigyázva, hogy ne törjük össze az összetevőket.
Nézd meg ezeket a recepteket is:
Görög saláta recept
Hozzávalók
Follow The Directions
A recept elkészítéséhez kígyóuborkát használtam, de természetesen lehet másmilyen. Az uborkát pucold meg és vágd közepes kockákra. A megmosott kaliforniai paprikát és a paradicsomot vágd azonos méretűre, az uborkával.
A lila hagymát én viszonylag apróra vágtam, azonban ez is ízlés kérdése. Vághatod akár karikára is, vagy kicsit nagyobb kockákra.
Amikor a saláta alap elkészült, add hozzá az olívabogyót és az ugyancsak kockára vágott feta sajtot, majd fűszerezd sóval, borssal és oregánóval.
A saláta öntetét a citrom leve és az olívaolaj adja. Én közvetlenül a salátára tettem az öntetet, mert azonnal fogyasztásra került. Ha később szeretnéd az előkészített salátát elfogyasztani, úgy a salátát és a salátaöntet elkülönítve tárold felhasználásig.
Majd felhasználás előtt keverd alaposan össze a salátát, vigyázva, hogy ne törjük össze az összetevőket.
Szólj hozzá!