- 2022.01.17.
- by Kulka Nikoletta
- 0 Like
- 0 / 5
- Konyha: Ázsiai konyha
- Nehézség: Közepes
- Előkészítés1 óra
- Sütés/főzés1 òra (+pihi)
- Adag6
- Megtekintés5 781
A bubble tea mára már világszerte elterjedt, divatos, de még mindig különlegességként tekintünk rá. Idegen nyelveken is számtalan névvel illeték, így magyarul is sokféle néven fut, pl. buborékos tea, bobatea, gyöngyöstea, és még sorolhatnám.
Valójában nem a tea, vagy ahogy még szokták, kávé és gyümölcslevek elkészítésében rejlik a különlegessége, hanem az italban található kis gyöngyszemek. Ezek a gyöngyszemek, áttetsző golyócskák látványos és finom kiegészítői lehetnek bármely italnak. Hidegen és melegen egyaránt megőrzik formájukat és rugalmasságukat. Készülhetnek gyümölcszseléből, gyümölcsökből és tápiókából. Ebben a receptben mi a tápiókagyöngyök elkészítését mutatjuk be.
A mellékelt videóban a bubble tea egy jeges-tejes matcha zöldtea és egy jeges-tejeskávé alappal készül. Azonban ízlés szerint, szabadon választhatóan, számtalan ízben és színben elkészíthető. A buborékokat tápiókalisztből készítjük, egy világos és egy sötét variációban.
Készítsd el és próbáld ki ezt a különlegességet és lepd meg vele családodat és barátaidat. A siker garantáltan nem marad el 😉.
Megjegyzés a bubble tea tápiókagyöngyök elkészítéséhez:
– A yuccából nyert tápiókaliszt, gluténmentes alapanyag. A tápióka íztelen és szagtalan tulajdonságának köszönhetően teljesen átveszi a “hordozó” folyadék ízét és színét.
– A tápiókagyöngyök előre is elkészíthetőek. Cukorszirupban és hűtőben tárolva, néhány napig megőrzik minőségüket.
További ital receptekhez kattints az ITALOK kategóriára.
Ha szeretnél további ételdekorációs ötleteket gyűjteni, akkor gasztroblogunkban a TIPPEK, ÖTLETEK menüpontra kattintva találsz.
Bubble tea készítése házilag tápiókagyöngyökkel videó:
Hozzávalók
Receptleírás
Egy edényben tedd fel melegedni a vizet és add hozzá a barnacukrot.
Amikor a cukor nagyjából feloldódott, akkor kisebb adagokban (kb. 2 kanál) add hozzá a tápiókalisztet a cukros vízhez. (Érdemes még a cukros víz felforrása előtt belekeverni a lisztet). Majd add hozzá a maradék lisztet is és keverd össze alaposan.
A tésztát szedd egy gyúródeszkára és hagyd kissé kihűlni a forró masszát, majd még melegen gyúrd gyurma állagúra. Ne aggódj, ha kezdetben kissé morzsálódik a tészta, idővel nagyon szépen formázhatóvá válik. Amennyiben száraznak találod a tésztát, nedves kézzel gyúrd át a masszát. Abban az esetben, ha túl lágynak találnád gyúrj hozzá még egy kevés tápiókalisztet.
A tésztagombócot, hogy megóvd a kiszáradástól csomagold folpackba és tedd félre amíg a sötétebb színű gyöngyöket elkészíted.
A sötétebb színű gyöngyök elkészítési módja ugyanaz, mint az átlátszó buborékoké, azonban ebben az esetben kakaóport keverünk a tápiókaliszthez.
A tészta gombócot sodord henger alakúra, majd vágd kisebb adagokra. Azokat pedig ismét sodord hosszú kígyóvá. A műveletet ismételd meg a másik gombóccal is.
A tésztacsíkokat szórd meg tápiókaliszttel, hogy ne tapadjanak össze.
Egy késsel kockázd fel a tészta csíkokat. Ügyelj arra, hogy a kockák ne legyenek nagyobbak, mint a szívószál vastagsága. Számolj azzal, hogy a gyöngyök a főzés során valamelyest megduzzadnak.
Minden kis kockát sodorj kerekre és tedd egy tápiókalisztes tálba. A golyócskák sodrása időigényes feladat. Miután kész, az elkészült gyöngyökről szitáld le a felesleges lisztet.
Ezután a golyócskákat főzd ki bő (min. 2l), forrásban lévő vízben. Időnként, finoman keverd meg, ugyanis hajlamosak letapadni a lábas aljára. Közepes lángon, főzd 30 percig majd zárd el a lángot.
Majd, újabb 30 percig fedő alatt pihentesd a tésztát. Ezt követően szűrd le a gyöngyöket és öblítsd le hideg vízzel.
Utolsó lépésként készítsd el a cukorszirupot. Forrald fel a vizet és old fel benne a barnacukrot.
A leszűrt buborékokat tedd a cukorszirupos tálba és keverd el. A cukorszirupot helyettesítheted folyékony édesítőszerrel, mézzel vagy agavé sziruppal is. A cukorszirupnak lényeges szerepe van abban, hogy a buborékok ne tapadjanak össze. Illetve tartósít is. A buborékok cukorszirupban és hűtőben tárolva néhány nappal később is elfogyasztható.
Nézd meg ezeket a recepteket is:
Bubble tea készítése házilag
Hozzávalók
Follow The Directions
Egy edényben tedd fel melegedni a vizet és add hozzá a barnacukrot.
Amikor a cukor nagyjából feloldódott, akkor kisebb adagokban (kb. 2 kanál) add hozzá a tápiókalisztet a cukros vízhez. (Érdemes még a cukros víz felforrása előtt belekeverni a lisztet). Majd add hozzá a maradék lisztet is és keverd össze alaposan.
A tésztát szedd egy gyúródeszkára és hagyd kissé kihűlni a forró masszát, majd még melegen gyúrd gyurma állagúra. Ne aggódj, ha kezdetben kissé morzsálódik a tészta, idővel nagyon szépen formázhatóvá válik. Amennyiben száraznak találod a tésztát, nedves kézzel gyúrd át a masszát. Abban az esetben, ha túl lágynak találnád gyúrj hozzá még egy kevés tápiókalisztet.
A tésztagombócot, hogy megóvd a kiszáradástól csomagold folpackba és tedd félre amíg a sötétebb színű gyöngyöket elkészíted.
A sötétebb színű gyöngyök elkészítési módja ugyanaz, mint az átlátszó buborékoké, azonban ebben az esetben kakaóport keverünk a tápiókaliszthez.
A tészta gombócot sodord henger alakúra, majd vágd kisebb adagokra. Azokat pedig ismét sodord hosszú kígyóvá. A műveletet ismételd meg a másik gombóccal is.
A tésztacsíkokat szórd meg tápiókaliszttel, hogy ne tapadjanak össze.
Egy késsel kockázd fel a tészta csíkokat. Ügyelj arra, hogy a kockák ne legyenek nagyobbak, mint a szívószál vastagsága. Számolj azzal, hogy a gyöngyök a főzés során valamelyest megduzzadnak.
Minden kis kockát sodorj kerekre és tedd egy tápiókalisztes tálba. A golyócskák sodrása időigényes feladat. Miután kész, az elkészült gyöngyökről szitáld le a felesleges lisztet.
Ezután a golyócskákat főzd ki bő (min. 2l), forrásban lévő vízben. Időnként, finoman keverd meg, ugyanis hajlamosak letapadni a lábas aljára. Közepes lángon, főzd 30 percig majd zárd el a lángot.
Majd, újabb 30 percig fedő alatt pihentesd a tésztát. Ezt követően szűrd le a gyöngyöket és öblítsd le hideg vízzel.
Utolsó lépésként készítsd el a cukorszirupot. Forrald fel a vizet és old fel benne a barnacukrot.
A leszűrt buborékokat tedd a cukorszirupos tálba és keverd el. A cukorszirupot helyettesítheted folyékony édesítőszerrel, mézzel vagy agavé sziruppal is. A cukorszirupnak lényeges szerepe van abban, hogy a buborékok ne tapadjanak össze. Illetve tartósít is. A buborékok cukorszirupban és hűtőben tárolva néhány nappal később is elfogyasztható.
Szólj hozzá!