Egészségtál logo

Besamel mártás

besamel martas
  • Előkészítés
    15 perc
  • Sütés/főzés
    0 perc
  • Megtekintés
    1 973

A besamel mártás egy klasszikus mártás, amely nélkül a csőben sült ételek, többek között a lasagne is elképzelhetetlen. Remekül illeszkedik húsokhoz, zöldségekhez és tésztákhoz egyaránt. Ez a sokoldalú mártás képezi az alapját több ismert szósznak is. Tovább ízesítheted pl. sajttal, hagymával, curryvel, stb, valamint egyéb alapanyaggal is kiegészítheted, mint például gombával.

A besamel, vagy béchamel mártás a francia konyha egyik alapmártása. Szokták még fehér mártásnak, vagy tejmártásnak is nevezni. Igazán egyszerűen elkészíthető, mindössze 3 főösszetevőből áll, ami a vaj, liszt és tej.

A mártás sűrűsége szabályozható a hozzáadott tej mennyiségével. Előfordulhat, hogy az általad készített étel sűrű mártást igényel, ebben az esetben kevesebb tejet adj hozzá (jelen recept esetében 600 ml helyett csak 400 ml tejet), ha hígabb szószra van szükséged dolgozz több tejjel.

A sűrűbb mártást leginkább töltelékekhez, szokták használni, mint például kaszinótojáshoz, vagy sonkatekercshez, míg a lazább, hígabb változatot inkább rakott ételekhez rétegezésként, vagy egyéb szószok, mártások alapjaként (pl. sajtmártás).

Gluténmentes besamel mártás

A besamel mártás glutén és laktózmentes változatához, az állati eredetű tej helyett használhatsz növényi eredetű tejet, pl szójatejet, és a lisztet pedig helyettesítheted keményítővel, rizsliszttel.

Néhány tipp a besamel mártás elkészítéséhez

Szerintem a legfontosabb 2 tipp, amit adhatok az elkészítéséhez, hogy a tej, amit a liszthez adagolsz, az legyen hideg és a szószt habverővel kevergesd. Így tuti, hogy nem lesz csomós a szósz. Ezt tapasztalatból mondom, mert az elején én csak fakanállal kevergettem, meleg tejet adtam hozzá és sajnos nem a várt eredményt kaptam 😬, de lehet, hogy csak én voltam béna 🙈.

Besamel mártás videó:

Hozzávalók

    Receptleírás

    Lépés 1
    besamel martas

    A vajat olvaszd meg egy lábasban.

    Lépés 2
    besamel martas

    Add hozzá a lisztet és enyhén pirítsd meg.

    Lépés 3
    besamel martas

    Folyamatos kevergetés mellett, apránként adagold a tejet a lisztes alaphoz.

    Lépés 4
    besamel martas

    Amikor besűrűsödött a mártás ízesítsd sóval, borssal és őrölt szerecsendióval. A mártás sűrűsége szabályozható a hozzáadott tej mennyiségével. Előfordulhat, hogy az általad készített étel sűrű mártást igényel, ebben az esetben adj hozzá 400 ml tejet, ha hígabb szószra van szükséged dolgozz több tejjel.

    Download PDF

    Nézd meg ezeket a recepteket is:

    Szólj hozzá!

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé.