- 2021.04.16.
- by Kulka Nikoletta
- 0 Like
- 0 / 5
- Konyha: Francia
- Nehézség: Könnyű
- Előkészítés15 perc
- Sütés/főzés0 perc
- Megtekintés4 604
A besamel mártás egy klasszikus mártás, amely nélkül a csőben sült ételek, többek között a lasagne is elképzelhetetlen. Remekül illeszkedik húsokhoz, zöldségekhez és tésztákhoz egyaránt. Ez a sokoldalú mártás képezi az alapját több ismert szósznak is. Tovább ízesítheted pl. sajttal, hagymával, curryvel, stb, valamint egyéb alapanyaggal is kiegészítheted, mint például gombával.
A besamel, vagy béchamel mártás a francia konyha egyik alapmártása. Szokták még fehér mártásnak, vagy tejmártásnak is nevezni. Igazán egyszerűen elkészíthető, mindössze 3 főösszetevőből áll, ami a vaj, liszt és tej.
A mártás sűrűsége szabályozható a hozzáadott tej mennyiségével. Előfordulhat, hogy az általad készített étel sűrű mártást igényel, ebben az esetben kevesebb tejet adj hozzá (jelen recept esetében 600 ml helyett csak 400 ml tejet), ha hígabb szószra van szükséged dolgozz több tejjel.
A sűrűbb mártást leginkább töltelékekhez, szokták használni, mint például kaszinótojáshoz, vagy sonkatekercshez, míg a lazább, hígabb változatot inkább rakott ételekhez rétegezésként, vagy egyéb szószok, mártások alapjaként (pl. sajtmártás).
Gluténmentes besamel mártás
A besamel mártás glutén és laktózmentes változatához, az állati eredetű tej helyett használhatsz növényi eredetű tejet, pl szójatejet, és a lisztet pedig helyettesítheted keményítővel, rizsliszttel.
Néhány tipp a besamel mártás elkészítéséhez
Szerintem a legfontosabb 2 tipp, amit adhatok az elkészítéséhez, hogy a tej, amit a liszthez adagolsz, az legyen hideg és a szószt habverővel kevergesd. Így tuti, hogy nem lesz csomós a szósz. Ezt tapasztalatból mondom, mert az elején én csak fakanállal kevergettem, meleg tejet adtam hozzá és sajnos nem a várt eredményt kaptam 😬, de lehet, hogy csak én voltam béna 🙈.
Besamel mártás videó:
Hozzávalók
Receptleírás
A vajat olvaszd meg egy lábasban.
Add hozzá a lisztet és enyhén pirítsd meg.
Folyamatos kevergetés mellett, apránként adagold a tejet a lisztes alaphoz.
Amikor besűrűsödött a mártás ízesítsd sóval, borssal és őrölt szerecsendióval. A mártás sűrűsége szabályozható a hozzáadott tej mennyiségével. Előfordulhat, hogy az általad készített étel sűrű mártást igényel, ebben az esetben adj hozzá 400 ml tejet, ha hígabb szószra van szükséged dolgozz több tejjel.
Nézd meg ezeket a recepteket is:
Besamel mártás
Hozzávalók
Follow The Directions
A vajat olvaszd meg egy lábasban.
Add hozzá a lisztet és enyhén pirítsd meg.
Folyamatos kevergetés mellett, apránként adagold a tejet a lisztes alaphoz.
Amikor besűrűsödött a mártás ízesítsd sóval, borssal és őrölt szerecsendióval. A mártás sűrűsége szabályozható a hozzáadott tej mennyiségével. Előfordulhat, hogy az általad készített étel sűrű mártást igényel, ebben az esetben adj hozzá 400 ml tejet, ha hígabb szószra van szükséged dolgozz több tejjel.
Szólj hozzá!