Angol citromkrém (Lemon curd)

angol citromkrém recept
  • Előkészítés
    5 perc
  • Sütés/főzés
    10 perc
  • Adag
    1
  • Megtekintés
    9 011

Ez az angol citromkrém recept az egyik kedvencem. Sokszor ezt a receptet veszem alapul és ezt spirázom tovább, pl. mascarpone sajtkrémmel keverve. Nagyon egyszerű recept, gyorsan elkészíthető és számtalan formában felhasználható.

A krém készítésekor a recept végén hozzákevert vaj adja a krém igazi selymes érzetét. Az elkészült vajas citromkrém egy lezárt edényben, vagy üvegben, a hűtőszekrényben akár 1 hétig is eltartható, úgyhogy akár előre is dolgozhatsz, ha alapként szeretnéd majd felhasználni a későbbiekben.

Ez a citromkém az angolok régi találmánya. Eredeti nevén lemon curd. Állagát tekintve hasonlít a pudingéra. Sok változáson esett át, amíg a mai ismert angol citromkrém kialakult. Selymesen krémes, savanykás és frissítő. Ezekkel a jellemzőkkel illethetnénk ezt a finomságot.

A lemon curd remekül passzol édes piskótákhoz, ha valami kevésbbé édeset keresünk, mint a házi lekvár. Nagyon jól kenhető, használható töltelékként is, akár fánk töltelékeként is. Legutóbb gofrira kenve próbáltam és nekem nagyon bevállt. Az angolok még pirítosra kenve is fogyasztják. Na, mondjuk én azt meg nem próbáltam… 😬 de ki tudja …

Készítettem egy mascarponés citromtortát ebből az isteni citromkrém alapból. Ha kíváncsi vagy rá, ezen a linken megtalálod a receptet: Mascarponés citromtorta sütés nélkül

Hozzávalók

    Receptleírás

    Lépés 1
    Angol citromkrém recept

    A tojásokat keverd habosra a cukorral.

    Lépés 2
    Angol citromkrém recept

    A keményítőt keverd el kevés citromlével csomómentesre.

    Lépés 3
    Angol citromkrém recept

    Öntsd a tojásos alaphoz, plusz a maradék citromlét a reszelt héjával együtt.

    Lépés 4
    Angol citromkrém recept

    Lassú lángon folyamatos kevergetés mellett sűrítsd be.

    Lépés 5
    Citromkrém

    Amikor már rottyant néhányat, húzd le a tűzről és add hozzá a kockázott vajat.

    Lépés 6
    Angol citromkrém recept

    Takard le folpackkal még melegen. Ezáltal elkerülhető a krém “bőrösödése”, majd hagyd kihűlni. Ha nem egyből szeretnéd felhasználni, akkor miután kihűlt szedd át egy zárható tárolóba, vagy üvegbe és a hűtőszekrényben 1 hétig nyugodtan eltartható.

    Download PDF

    Nézd meg ezeket a recepteket is:

    Szólj hozzá!

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük