Avokádó: Mi mindenre jó

Valójában kezdhetném azzal, hogy az avokádó egy igazi szuperétel, de nem szeretném, hogy ez a kifejezés elcsépeltté váljon, mint, ahogy az elmúlt bejegyzéseimben is hasonló szuperételeket hoztam nektek, kezdve a spenóttól, a datolyán át, egészen a chia magig és még sorolhatnám.

Ezekkel a cikkekkel szeretnék segítséget nyújtani az adott növény jótékony, vagy esetleg káros hatásainak megismerésében. Nem mellesleg, nem árt, ha tudja az ember, hogy mit visz be a szervezetébe 😉. Ahogy már a nagynevű ókori görög orvos, Hippokratész is megmondta: „A táplálékod legyen az orvosságod, és az orvosságod a táplálékod legyen.”

Továbbá szeretnék tippeket adni, hogy miként is lehet ezeket a növényeket, gyümölcsöket, zöldégeket minél változatosabban felhasználni a konyhában, vagy akár a konyhán kívül, a hétköznapokban.

Eredetileg az azték konyha fontos élelmiszere volt az avokádó is úgy, mint a chiamag. Mára már nem csak Amerikában, hanem Európa szerte is nagy teret hódít az egészséges étkezésben. Diéták hasznos kiegészítője, az egészség egyik kulcsfontosságú gyümölcse.

 

Az avokádó fő összetevői és egészségre gyakorolt hatása

Első helyen az egészséges növényi zsírtartalmát, az egyszeresen telítettlen zsírsavakat kell, hogy említsem, amely segíti az ásványianyagok és vitaminok felszívódását. Kutatások igazolták, hogy az avokádó fogyasztása csökkenti a vér rossz LDL-koleszterinszintjét és jótékony hatással van a magas-vérnyomásra. Magas omega-9 zsírsavtartalma miatt segíthet a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának megelőzésében, valamint az egészséges vércukorszint megőrzésében.

Azért mindenképp tisztában kell lennünk azzal, hogy egy növényi omega-3 zsírforrás nem tud versenyre kelni az állati eredetű omega-3 zsírsavakkal. Ha tehát esetleg ízületi gyulladástól szenvedsz és az avokádóval szeretnél jótékony hatásra szert tenni, akkor lehet, hogy csalódást fog okozni.

Az avokádó az egyik legzsírosabb növényi étel, ennek ellenére a fogyni vágyók szövetségese lehet. Hosszabb ideig tud telítettség érzést adni, így elkerülhető a nasizás, csipegetés, a felesleges kalóriabevitel 😉. A fogyást szintén elősegíti a magas rosttartalma, amely segíti a természetes emésztési folyamatokat.

Káliumtartalma vetekszik a banánéval. A kálium az emberi szervezet számára fontos ásványianyag, melynek elsősorban az izomműködésben van jelentős szerepe.

Az avokádóban több mint 20 különböző ásványianyag és vitamin található. Hogy egy párat megemlítsek a vitaminok közül:

– A-vitamin – látás romlásának megelőzése, töredezett hajra és körömre

– B-vitaminok (7 különböző) – támogatja az agysejtek, idegrendszer működését

– C-vitamin – immunrendszer támogatója, gyulladáscsökkentő hatás

– D-vitamin – immunrendszer támogatója, segít a csontritkulás és ízületi betegségek kialakulásának megelőzésében

– E-vitamin – bőr táplálója, antioxidáns hatású

– K-vitamin – segíti a máj méregtelenítő funkcióit, véralvadás fontos szabályozója.

Az itt felsorolt vitaminokon kívül még tartalmaz továbbiakat is, valamint a vitaminok mellett megjelölt jótékony hatások mellett még nagyon sok pozitív hatással bírnak, itt csak egy párat emeltem ki.

Az ásványianyag-tartalma közül is megemlíteném a legfontosabbakat: vas, kálium, kalcium, foszfor, magnézium, mangán, nátrium, réz, szelén.

Magas víztartalma és egyes savközönbösítő ásványianyag-tartalma miatt szervezetünkre nagyon jó lúgosító hatással van. Mint közismert, a korunk emberének nagy százaléka elsavasodott, amely melegágyát képezi a betegségek kialakulásának. Ezért is fontos, hogy a sav-bázis egyensúlyt fenntartsuk, amihez az avokádó segítségünkre lehet.

Rengeteg cikk említi az avokádóban található 2 fontos antioxidánst, a luteint és a zeaxantint, amelyek a szem egészségesen tartásában fontos szerepet játszik, valamint képesek a szürkehályog kialakulásának esélyét nagyban csökkenteni.

Véralvadásgátló gyógyszerek esetében az avokádó csökkentheti ezen típusú gyógyszerek hatékonyságát, így ebben az esetben nem javasolt az avokádó fogyasztása. Továbbá nem javasolt hisztamin intoleranciában szenvedőknek sem, mivel hisztamin lebontását gátló anyagot tartalmaz.

… és amire még jó az avokádó:

A kókuszzsírhoz hasonlóan az avokádót is, a már fent említett magas ásványianyagtartalmának, omega-3, omega-6 telítettlen zsírsavtartalmának és vitamintartalmának (E-vitamin, A-vitamin, B-vitamin) köszönhetően, kozmetikai termékeket gyártásánál is előszeretettel használják. Közkedvelt alapanyag a natúr kozmetikában. Egyszerűen, házilag is készíthetünk belőle arcpakolásokat, hajpakolásokat.

Az egyik legnépszerűbb avokádó arcpakolás recept:

Egy tálban törjünk pépesre egy fél érett avokádót és adjunk hozzá fél evőkanál organikus mézet. Ezután keverjük jól össze az összetevőket és vigyük fel a megtisztított száraz arcbőrre. Kb. 15 percet hagyjuk a maszkot fent, majd langyos vízzel mossuk le. Az arcpakolás ideje alatt helyezzünk 1-1 szelet uborkát a csukott szemekre (ez opcionális), ami nagyon hatékony segítség duzzadt, fáradt, karikás szemek esetén.

 

Avokádó a konyhában és a hétköznapokban

Az avokádó vásárlásakor igyekezzünk enyhén puha avokádót választani. Amelyik túl puha, azt inkább ne vegyük meg, mert valószínűleg az már rothadásnak indult. Ha mégsem sikerült érett avokádóhoz jutni, akkor otthon pár nap alatt szobahőmérsékleten magától beérik. Van egy trükk, amivel gyorsabban tudod érlelni az avokádót. Tedd egy érettebb banánnal együtt egy papírzacskóba. Így olyan kémiai folyamatok indulnak el, amelyek segítik az érlelést. Viszont hűtőben tárolva tudod lassítani az érési folyamot.

Az avokádót érett formában ajánlott felhasználni. Kerüljük a hőkezelést, főzést, sütést, mert elviszítheti állagát és sok jó pozitív hatását, még az íze is megváltozik, kesernyéssé válik.

Az avokádó egyik legnépszerűbb és közkedveltebb felhasználási formája az avokádókrém/ guacamole. Egyszerűen az avokádó húsát kikanalazva, fűszerezve, szendvicsekhez vagy simán pirítósra kenve nagyon finom.

avokadokrem 11

Semleges ízének köszönhetően gyümölcs és zöldségturmixokhoz egyaránt nagyszerű alapként szolgál. Nagyon finom krémes italt készíthetünk belőle.

Az avokádó saláta is nagyszerű kiegészítője az egészséges étrendnek. Sőt a saláta az avokádóval sokkal laktatóbb. Biztos lehetsz benne, hogy  hosszabb ideig biztosít majd energiát számodra.

Egészséges nasiként is megállja a helyét. Nachos mellé, egy kis paradicsomsalival kiegészítve fantasztikus triót alkotnak.

Avokádó recept ötletek:

Avokádókrém recept

Avokádókrém – Mártogatós surimivel és garnélarákkal recept

Királyi szendvics falatkák avokádókrémmel

Mini tekert szenvics füstölt lazaccal

Figyelj arra, hogy az avokádó felvágva elég gyorsan oxidálódni kezd és megbarnul. Ezt megelőzhető, ha egy pár csepp citromlével, vagy olivaolajjal lekenjük a felületét és lefedjük fóliával.

Hogy ültessünk saját avokádófát?

avokado kep 11

Az avokádó szinte teljes egészében felhasználható. A héját kivéve, minden része értékes. Ha megindíttatást érzünk magunkban kertészkedni, akkor az avokádó magjából egyszerűen nevelhetünk saját kis avokádó szobanövényt. Egyszerűen csak mossuk meg a magot és 3-4 helyen szúrjunk óvatosan bele fogpiszkálókat körbe, középtájékon, és a hegyesebb végével lefele helyezzük bele egy vízzel teli pohárba. Így a fogpiszkálók segítségével ki tudjuk támasztani a magot a pohár tetején. Arra ügyeljünk, hogy a mag kb. fele folyamatosan érjen bele a vízbe.

avokado kep 6

Két-három héten belül megreped a mag burka és csírázásnak indul, majd nem sokra rá kihajtanak a levelek is. Amikor már több levelet is hajtott, ekkor óvatosan ültessük laza, ásványianyagokban gazdag talajba.

avokado kep 7

Tavasszal kivihetjük szabadba is félárnyékos helyre és ne felejtsük el, ha fát szeretnénk belőle nevelni, akkor ennek megfelelően vágjuk vissza a hajtásokat. Készüljünk fel rá, hogy kis eséllyel ajándékoz meg bennünket terméssel a természet, ha mégis, akkor is átlagosan 9 évet kell rá várni. De ettől függetlenül még érdemes kipróbálni.

A cikkben leírt információk egyike sem irányul betegségek diagnosztizálására. Ha a fent említett bármely betegségben szenvedsz, kérjük konzultálj megfelelő szakemberrel.

Források:

https://www.healthline.com/nutrition/9-avocado-oil-benefits

https://vizmegoldas.hu/taplalkozas/avokado-fogyasztasa/

https://wellandfit.hu/dieta/2018-04/ez-tortenik-ha-sok-avokadot-eszel/

https://wellandfit.hu/dieta/2011-04/3-nyomos-indok-amiert-erdemes-avokadot-fogyasztani/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük