Cukormáz recept

cukormaz iroka recept

Sok kis és nagy gyermekes családnál hagyomány a mézeskalács vagy gyömbér keksz cukormázzal rajzolása és színezése. Vidám, karácsonyi finomság, amit akár karácsonyfadíszként is használhatunk. Mert, mi lehetne nagyobb ajándék néhány emlékezetes pillanatnál, az őszinte mosolynál amíg a figurákat festjük vagy amikor ajándékba kapjuk. Ehhez a  karácsonyi készülődéshez hoztunk egy színes és egyszerű receptet.

Ez a cukormáz egyszerűen kezelhető, könnyedén az igényed szerinti sűrűségűre keverhető. Színezheted ételfestékkel ahogy mi tettük, vagy természetes alapanyagokkal, mint a cékla, áfonya, spenót leve, kurkuma. Ha gyümölcsléből fogod az ételfestéket házilag készíteni, akkor lassú tűzön párold el a felesleges vizet. A sűrű lé (eszencia), amit a redukciós folyamat végén kapsz használható az étel színezésére és ízesítésére.

Cukormáz, más néven íróka recept videó:

Hozzávalók:

250 g porcukor

1 tojásfehérje

víz az íróka hígításához

 

Cukormáz recept képekkel:

 1. A porcukrot feltétlenül szitáld át használat előtt.cukormaz recept 4

 2. A porcukorhoz add hozzá a tojásfehérjét és egy kanál segítségével dolgozd el.cukormaz recept 6

 3. Amikor sűrű és egységes masszát kapsz a két összetevőből, verd kemény habbá, egy elektromos habverővel alacsony fokozaton kb 5 perc alatt. Nem kell a klasszikus tojáshabra számítani. Ez a massza sűrűbb és ragadósabb lesz.

  cukormaz recept 7
 4. Oszd szét annyi tálkába amennyi színt használni szeretnél a festéshez.

 5. Kevés víz segítségével keverd ki az írókát a neked szükséges sűrűségűre és színűre.cukormaz recept

 6. A díszítés megszáradásához, min. 4-5 óra szükséges szobahőmérsékleten. A sütőben szárításnál 50 Cº-on 2 óra szükséges.

További tanácsok:

 1. A porcukrot feltétlenül szitáld át, mert más különben könnyen csomóssá válhat, ami később nehezítheti a díszítést.

 2. A mézeskalácsok díszítésénél kezdjük a körvonalak (sürübb alapanyag) megrajzolásával, majd utána a kiszínezéssel. Így elkerülhető, hogy szétfolyjon a máz.

 3. A figura körbe rajzolásához pontos, finom vonalak szükségesek. Az írókához nagyon kevés vizet kell keverni. Érdemes cseppenként hozzákeverni, kb 1-1,5 kávéskanál.

 4. A figura kiszínezéséhez olyan írókára van szükség, ami jól terül. Valamivel több víz hozzáadásával érjük el a kívánt hatást, így ez kb 2-3 kávéskanál. Ebben az esetben is érdemes apránként adagolni a vizet és kikeverni az alappal.

 5. Általában a keverőtál közepén húzott vonallal ellenőrzik a festék sűrűségét. Ha nem zárul össze akkor az leginkább rajzolásra alkalmas, máskülönben a vonal záródásának sebessége mutatja a festék terülését. Minden esetben számolni kell térfogat növekedéssel, amikor a figurákat rajzolod vagy színezed.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük