Tormakrémes sonkatekercs

Tormakremes sonkatekercs
  • Előkészítés
    30 perc
  • Sütés/főzés
    0 perc
  • Adag
    10
  • Megtekintés
    9 723

A nyolcvanas években a tormakrémes sonkatekercs, a kaszinótojás és a franciasaláta a csemegepult elmaradhatatlan finomsága volt. A tormás krémsajttal töltött sonkatekercs nemcsak a gyermekkorom egyik kedvence volt, hanem még a mai napig a hidegtálak egyik leggyakrabban készített fogása.

A tormakrémes sonkatekercs minden alkalomhoz illik. Legyen húsvét vagy szilveszter, állófogadás vagy bankett, szinte biztos részt vesz az eseményen.

A neten keringenek hidegen kevert, tormás-vaj és sajtkrém variációk, amelyek ugyancsak isteni finomak. Én mégis a besamel mártás alappal készült változatot ajánlom mindenkinek, aki szívesen készül egy nappal korábban az ünnepi menüre. Azt is megmondom miért. A hidegen kevert krém összetevői érzékenyebbek hőmérséklet-változásra. Ennek következtében a megpuhuló sajt vagy vajkrém veszít tartásából és ezáltal kissé összeeshet a tekercs, ellentétben a főzött krémmel, amely stabilan megtartja formáját.

Ne ijesszen, meg a főzött krém hangzása. Ez mindössze egy besamelmártást jelent, amely szinte pillanatok alatt elkészül és könnyedén hozzákeverhető a többi hozzávaló.

Megjegyzések a tormakrémes sonkatekercs elkészítéséhez

– A receptben megadott hozzávaló mennyiségek 20 db sonkatekercshez elegendőek.

– Fontos, hogy a besamel mártás elég sűrű legyen, hogy a tekercs megtartsa formáját. A receptben leírt liszt mennyiséggel tökéletes lesz a mártás, viszont vedd figyelembe, hogy a liszt minősége is lehet picit eltérő, ezáltal az eredmény is. Hígitani mindig könnyebb, mint süríteni, így inkább a tej hozzáadásánál légy résen.

– Az elkészült sonkatekercseket díszítheted petrezselyemmel, fodros petrezselyemmel (szerintem ez a legszebb), pirosarannyal, esetleg kaliforniai paprikával, csemege uborkával, vagy sárgarépával.

Gyors receptek megtekintéséhez kattints IDE, ha pedig mégtöbb ünnepi recept vagy vendégváró recept ötleteket szeretnél látni, akkor használd itt az oldalon az oldalsávban található keresőnket.

Tormakrémes sonkatekercs videó:

Hozzávalók

    Receptleírás

    Lépés 1
    Tormakremes sonkatekercs

    Egy lábasban olvaszd meg a vaj felét, add hozzá a lisztet és keverd simára.

    Lépés 2
    Tormakremes sonkatekercs

    Amikor zsemleszínű lesz a liszt (pár perc alatt), add hozzá a tejet és keverd csomómentesre.

    Lépés 3
    Tormakremes sonkatekercs

    Ezután öntsd hozzá a tejszínt és főzd sűrűre a mártást.

    Lépés 4
    Tormakremes sonkatekercs

    Amikor a besamel mártás elkészült a lábast húzd le a tűzről és keverd hozzá a tormát ízlés szerinti mennyiségben, majd a krémsajtot és ízesítsd sóval, borssal.

    Lépés 5
    Tormakremes sonkatekercs

    Az krémet töltsd egy habzsákba.

    Lépés 6
    Tormakremes sonkatekercs

    Mielőtt elkezded a sonkákat megtölteni, érdemes egy papírtörlővel leitatni róla a felesleges nedvességet.

    Lépés 7
    Tormakremes sonkatekercs

    Nyomd a tölteléket a sonkaszelet egyik szélére hosszában.

    Lépés 8
    Tormakremes sonkatekercs

    Göngyöld fel a sonkaszeletet.

    Lépés 9
    Tormakremes sonkatekercs

    Amikor kész vannak a tekercsek, akkor a szélei tovább díszíthetők a habzsákból kinyomott krémmel, valamint zöldekkel (petrezselyem, kapor) megtűzdelve, vagy megszórva. Fogyasztásig tartsd hidegen a hűtőben.

    Download PDF

    Nézd meg ezeket a recepteket is:

    Szólj hozzá!

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük