- 2022.03.20.
- by Kulka Nikoletta
- 0 Like
- 0 / 5
- Konyha: Magyar
- Nehézség: Könnyű
- Előkészítés30 perc
- Sütés/főzés0 perc
- Adag10
- Megtekintés9 723
A nyolcvanas években a tormakrémes sonkatekercs, a kaszinótojás és a franciasaláta a csemegepult elmaradhatatlan finomsága volt. A tormás krémsajttal töltött sonkatekercs nemcsak a gyermekkorom egyik kedvence volt, hanem még a mai napig a hidegtálak egyik leggyakrabban készített fogása.
A tormakrémes sonkatekercs minden alkalomhoz illik. Legyen húsvét vagy szilveszter, állófogadás vagy bankett, szinte biztos részt vesz az eseményen.
A neten keringenek hidegen kevert, tormás-vaj és sajtkrém variációk, amelyek ugyancsak isteni finomak. Én mégis a besamel mártás alappal készült változatot ajánlom mindenkinek, aki szívesen készül egy nappal korábban az ünnepi menüre. Azt is megmondom miért. A hidegen kevert krém összetevői érzékenyebbek hőmérséklet-változásra. Ennek következtében a megpuhuló sajt vagy vajkrém veszít tartásából és ezáltal kissé összeeshet a tekercs, ellentétben a főzött krémmel, amely stabilan megtartja formáját.
Ne ijesszen, meg a főzött krém hangzása. Ez mindössze egy besamelmártást jelent, amely szinte pillanatok alatt elkészül és könnyedén hozzákeverhető a többi hozzávaló.
Megjegyzések a tormakrémes sonkatekercs elkészítéséhez
– A receptben megadott hozzávaló mennyiségek 20 db sonkatekercshez elegendőek.
– Fontos, hogy a besamel mártás elég sűrű legyen, hogy a tekercs megtartsa formáját. A receptben leírt liszt mennyiséggel tökéletes lesz a mártás, viszont vedd figyelembe, hogy a liszt minősége is lehet picit eltérő, ezáltal az eredmény is. Hígitani mindig könnyebb, mint süríteni, így inkább a tej hozzáadásánál légy résen.
– Az elkészült sonkatekercseket díszítheted petrezselyemmel, fodros petrezselyemmel (szerintem ez a legszebb), pirosarannyal, esetleg kaliforniai paprikával, csemege uborkával, vagy sárgarépával.
Gyors receptek megtekintéséhez kattints IDE, ha pedig mégtöbb ünnepi recept vagy vendégváró recept ötleteket szeretnél látni, akkor használd itt az oldalon az oldalsávban található keresőnket.
Tormakrémes sonkatekercs videó:
Hozzávalók
Receptleírás
Egy lábasban olvaszd meg a vaj felét, add hozzá a lisztet és keverd simára.
Amikor zsemleszínű lesz a liszt (pár perc alatt), add hozzá a tejet és keverd csomómentesre.
Ezután öntsd hozzá a tejszínt és főzd sűrűre a mártást.
Amikor a besamel mártás elkészült a lábast húzd le a tűzről és keverd hozzá a tormát ízlés szerinti mennyiségben, majd a krémsajtot és ízesítsd sóval, borssal.
Az krémet töltsd egy habzsákba.
Mielőtt elkezded a sonkákat megtölteni, érdemes egy papírtörlővel leitatni róla a felesleges nedvességet.
Nyomd a tölteléket a sonkaszelet egyik szélére hosszában.
Göngyöld fel a sonkaszeletet.
Amikor kész vannak a tekercsek, akkor a szélei tovább díszíthetők a habzsákból kinyomott krémmel, valamint zöldekkel (petrezselyem, kapor) megtűzdelve, vagy megszórva. Fogyasztásig tartsd hidegen a hűtőben.
Nézd meg ezeket a recepteket is:
Tormakrémes sonkatekercs
Hozzávalók
Follow The Directions
Egy lábasban olvaszd meg a vaj felét, add hozzá a lisztet és keverd simára.
Amikor zsemleszínű lesz a liszt (pár perc alatt), add hozzá a tejet és keverd csomómentesre.
Ezután öntsd hozzá a tejszínt és főzd sűrűre a mártást.
Amikor a besamel mártás elkészült a lábast húzd le a tűzről és keverd hozzá a tormát ízlés szerinti mennyiségben, majd a krémsajtot és ízesítsd sóval, borssal.
Az krémet töltsd egy habzsákba.
Mielőtt elkezded a sonkákat megtölteni, érdemes egy papírtörlővel leitatni róla a felesleges nedvességet.
Nyomd a tölteléket a sonkaszelet egyik szélére hosszában.
Göngyöld fel a sonkaszeletet.
Amikor kész vannak a tekercsek, akkor a szélei tovább díszíthetők a habzsákból kinyomott krémmel, valamint zöldekkel (petrezselyem, kapor) megtűzdelve, vagy megszórva. Fogyasztásig tartsd hidegen a hűtőben.
Szólj hozzá!