- 2021.09.17.
- by Kulka Nikoletta
- 0 Like
- 0 / 5
- Konyha: Arab konyha
- Nehézség: Könnyű
- Előkészítés10 perc
- Sütés/főzés0 perc
- Megtekintés4 302
A tahini szósz szezámmagból készül, a népszerű humusznak is az egyik elengedhetetlen alapanyaga. A közel-keleti konyha sokféleképpen használja. Fogyasztható önmagában, kenyérrel vagy pitával. Azonban gyakran kerül salátaöntetek, vagy desszertek, mint pl. a halva összetevői közé is.
Az elkészítéséhez mindössze két összetevőre van szükséged, natúr vagy pirított szezámmagra (ízlés szerint) és kevés, jó minőségű olajra. Meg persze szükséged lesz egy aprítógépre is.
A pirított szezámmagból készült tahini szósz sötétebb színű és intenzívebb ízű, mint a natúr magokból készült változata. Mindössze 5 perc alatt házilag is előállítható, ami a boltban kapható termékeknél ízletesebb és egészségesebb. Hermetikusan lezárt üvegben, hűtőben tárolva hónapokig eláll.
Világos vagy sötét tahini
A világos és sötét tahini elkészítési módja ugyanaz azzal a különbséggel, hogy alapanyagként pirított, vagy natúr szezámmagot használunk.
A tahinit először valószínűleg a humusz elkészítéséhez fogod felhasználni, de aztán majd rájössz, hogy mennyi mindenhez passzol. Ne félj tőle! Érdemes a mindennapokban használt fűszerek választékát bővíteni vele, tudván, hogy nagyon egészséges.
Néhány tipp a tahini felhasználásához
Az egyik legfontosabb dolog, hogy hozzáadott folyadékkel tudjuk a tahini sűrűségét szabályozni. Persze az csak tőlünk függ, hogy mihez szeretnénk felhasználni, aminek függvényében kell, hogy hígítsuk a szószt. A tahini számtalan formában felhasználható, de nézzünk néhány konkrétabb ötletet:
– Természetesen a legnépszerűbb a humusz hozzávalójaként történő felhasználás.
– A második legnépszerűbb helyre a salátaöntetként való felhasználást sorolnám. Ebben az esetben jóval folyékonyabbá kell tennünk a szószt. Ezt megtehetjük hozzáadott citrom levével, olajjal, vízzel (ez esetben érdemes tovább fűszerezni, sózni a szószt), joghurttal vagy esetleg kefírrel.
– Falafel-hez felhasználva, ahogy eredetileg az araboknál is szokás.
– Sült zöldségeket, rántott zöldségeket, csőben sült zöldségeket nyakon öntve is nagyon finom.
Egészséges tahini
A szezámmag magas zsírtartalmának köszönhetően a mandulához és a mogyoróhoz hasonlóan vajjá krémesíthető. Igaz, mi rásegítünk jó minőségű olajjal is a kívánt sűrűség eléréséhez, ez azonban senkit se ijesszen meg!
A szezámmag remek ásványianyag forrás a szervezet számára, tartalmaz magnéziumot, kalciumot, mangánt, cinket, vasat, E és B- vitamint. Így természetesen számtalan jó hatással bír a szervezet számára. Ez az apró mag jelentős támogatója lehet az immunrendszernek. Érdemes az étrendünkbe beilleszteni a bőrünk szépsége és csontjaink egészsége miatt is. Magas fehérje és kálcium tartalma végett pedig, vegánok és vegetáriánusok figyelmébe is ajánljuk a szezámmagot.
Tahini készítése videó:
Hozzávalók
Receptleírás
A sötét tahini elkészítéséhez a szezámmagot le kell pirítani. Öntsd a magokat egy közepes lángon előmelegített, száraz serpenyőbe.
Olaj nélkül, folyamatos kevergetés mellett pirítsd le. A forró szezámmag pattog ezért légy óvatos a kevergetéskor! A megpirult szezámmagot húzd le a tűzről és hagyd kissé kihűlni.
Amikor kihűlt, öntsd a lepirult magokat az aprítógépbe és úgy ahogy van szárazon daráld le. Ha világos tahinit szeretnél készíteni, akkor az első lépést (pirítást) hagyd ki és a natúr szezámmagokat öntsd a kávédaráló poharába és szárazon daráld le. A továbbiakban a két recept megegyezik.
FONTOS!!! Amikor a szezámmag paszta besűrűsödik és feltapad a pohár falára, az a gépünk motorját is megterhelheti. Ezért félidőben kapcsold ki a gépet és kapargasd le a pohár falára feltapadó masszát.
Most keverd hozzá az olajat, egy csipet sót, majd turmixold össze az egészet. A tahini elkészíthető olaj hozzáadása nélkül is, ez valamivel hosszadalmasabbá teszi a műveletet és megterhelő a daráló számára. Az olaj hozzáadásával könnyebb a darálás, nem is terheli meg annyira a gépet és a szósz sűrűsége is könnyedén beállítható. Az elkészült szószt tárold hűtőben, hermetikusan lezárt üvegben.
Nézd meg ezeket a recepteket is:
Tahini szósz (szezámpaszta) házilag
Hozzávalók
Follow The Directions
A sötét tahini elkészítéséhez a szezámmagot le kell pirítani. Öntsd a magokat egy közepes lángon előmelegített, száraz serpenyőbe.
Olaj nélkül, folyamatos kevergetés mellett pirítsd le. A forró szezámmag pattog ezért légy óvatos a kevergetéskor! A megpirult szezámmagot húzd le a tűzről és hagyd kissé kihűlni.
Amikor kihűlt, öntsd a lepirult magokat az aprítógépbe és úgy ahogy van szárazon daráld le. Ha világos tahinit szeretnél készíteni, akkor az első lépést (pirítást) hagyd ki és a natúr szezámmagokat öntsd a kávédaráló poharába és szárazon daráld le. A továbbiakban a két recept megegyezik.
FONTOS!!! Amikor a szezámmag paszta besűrűsödik és feltapad a pohár falára, az a gépünk motorját is megterhelheti. Ezért félidőben kapcsold ki a gépet és kapargasd le a pohár falára feltapadó masszát.
Most keverd hozzá az olajat, egy csipet sót, majd turmixold össze az egészet. A tahini elkészíthető olaj hozzáadása nélkül is, ez valamivel hosszadalmasabbá teszi a műveletet és megterhelő a daráló számára. Az olaj hozzáadásával könnyebb a darálás, nem is terheli meg annyira a gépet és a szósz sűrűsége is könnyedén beállítható. Az elkészült szószt tárold hűtőben, hermetikusan lezárt üvegben.
Szólj hozzá!