- 2021.12.18.
- by Kulka Nikoletta
- 0 Like
- 0 / 5
- Konyha: Amerikai ételek, Angol ételek
- Nehézség: Könnyű
- Előkészítés12 perc
- Sütés/főzés3 perc
- Adag2
- Megtekintés4 029
A ráksaláta népszerűségén nem fognak az évtizedek. Ez a könnyű és ízletes saláta az ünnepi menük gyakori részét képezik. Legyen szó a karácsonyi ünnepekről vagy házassági évfordulóról. Nagyon színvonalas és mutatós hideg előétel. Ezt a salátát kehelyben szokás tálalni, csodaszépen díszíthető és elegáns megjelenésével emeli az esemény alkalmi voltát.
Többfogásos vacsora esetén kitűnő kezdő fogás lehet. Nyűgözd le a vendégeket ezzel a mindössze 15 perc alatt elkészíthető salátával.
Rákkoktél salátaöntet, kotélszósz, coctail sauce (angol), salsa rosa (spanyol)
A ráksaláta öntet jól kombinál a rákkal és a gyümölccsel. Az öntet boltban is megvásárolható, azonban megéri házilag elkészíteni. A házilag kevert salátaöntet esetén viszont biztos, hogy a Te ízlésed szerint készül, megbízható alapanyagokból.
A fent felsorolt elnevezések bármelyikével találkozhattunk már. A felsorolásba még az ezersziget öntetet is beilleszthettem volna, ami közismertebb. A közös bennük, hogy mindegyik alapját a majonéz és ketchup keveréke adja, amit fűszerekkel és likőrrel/whiskyvel tovább gazdagítunk, ízlés szerint. Ez az öntetet is, „ahány ház annyi szokás” féleképpen elkészíthető.
Ráksaláta fagyasztott, friss, nyers és főtt garnélarákból
Ebben a receptben fagyasztott, nyers, tisztított garnélarákot (nagy) használtam. Ebben az esetben hidegvízben kell feltenni főni a rákokat. Amikor a víz forrásponthoz közelít, de még nem forrt fel, és a rákok kifehéredtek és narancsos árnyalatúvá váltak, akkor a megfőtt rákokat egy jeges vízzel teli tálba szedjük (blansírozzuk), hogy roppanósak maradjanak.
A friss nyers garnélarákok esetében annyi a különbség, hogy először megpucoljuk a rákokat, majd nem hideg, hanem forró, forrásponthoz közeli vízbe tesszük és 2-3 perc alatt készre főzzük. Ugyanúgy járunk el a továbbiakban, mint a fagyasztottnál (blansírozás).
A fagyasztott, főtt garnélarákokkal fogsz leginkább találkozni. Ezt a legegyszerűbb elkészíteni. Egyszerűen előző este vedd ki a fagyasztóból a rákokat és tedd egy edénybe a hűtőszekrénybe egy éjszakára (min. 12 óra). Kiengedés után már csak a salátához kell keverni. Amennyiben instant szeretnéd felhasználni a fagyasztott főtt garnélákat, akkor fagyottan tedd egy hideg vízzel teli edénybe és hagyd kiengedni.
Tartsuk szem előtt, hogy a fagyasztás-kiengedés szabályai szerint, egészség szempontjából a lassú kiengedés a legegészségesebb forma, így lehetőség szerint törekedjünk a hűtőszekrényben való, több órás felolvasztásra.
Tippek a rákkoktél saláta elkészítéséhez
A salátához természetesen a konzerv gyümölcs helyett használhatunk pl. friss ananászt is. Az ananász esetében a gyümölcs héját használhatjuk tálaláshoz az üvegkehely helyett is, így még dekoratívabb lesz az eredmény. De hallottam már mangós, avokádós és kukoricás változatról is.
A rákkoktél hideg saláta, ezért érdemes előre elkészíteni és tálalásig hűtőben tárolni, úgy még jobban összeérnek az ízek. Ebben az esetben viszont, a zöld jégsalátát ne keverd az elkészített öntettel elkevert salátaalaphoz, azt csak az utolsó pillanatban add hozzá. Ha instant szeretnéd ezt a frissítő salátát elkészíteni, dolgozz előre lehűtött alapanyagokkal.
Ráksaláta, rákkoktél recept videó:
Hozzávalók
Receptleírás
Egy lábasba önts 1 l hideg vizet, majd add hozzá egy fél citrom kifacsart levét, héját és a babérlevelet.
A fagyasztott garnélarákot öntsd az ízesített hideg vízbe és tedd fel főni.
Amikor a víz forrni kezd és a garnéla húsa kifehéredik, narancsos rajzot kap akkor elkészült. A túl főzött garnélarák húsa megkeményedik és rágóssá válik, illetve nagyon összezsugorodik.
A megfőtt rákot szűrd le és hűtsd le. Ha teheted, szedd át a főzővízből egy jeges vizes tálba a rákot. Az ilyen módon lehűtött rák roppanós marad.
Egy keverőtálban keverd össze a majonézt, a ketchupot és a fűszereket. Ha a salátaöntet színét világosnak találod keverj hozzá még egy kis ketchupot.
A kikevert dresszinghez add hozzá a főtt rákot és a koktél gyümölcsöt. Ez tovább ízesíthető a gyümölcs konzerv levével vagy narancs likőrrel…
Vágd a jégsalátát csíkokra.
A felvágott jégsalátához add hozzá a bekevert öntetet és keverd össze a salátát.
A rákkoktélt HIDEGEN, kehelyben szokás tálalni. Díszítheted néhány egész főtt garnélával, citrommal vagy naranccsal.
Nézd meg ezeket a recepteket is:
Ráksaláta recept
Hozzávalók
Follow The Directions
Egy lábasba önts 1 l hideg vizet, majd add hozzá egy fél citrom kifacsart levét, héját és a babérlevelet.
A fagyasztott garnélarákot öntsd az ízesített hideg vízbe és tedd fel főni.
Amikor a víz forrni kezd és a garnéla húsa kifehéredik, narancsos rajzot kap akkor elkészült. A túl főzött garnélarák húsa megkeményedik és rágóssá válik, illetve nagyon összezsugorodik.
A megfőtt rákot szűrd le és hűtsd le. Ha teheted, szedd át a főzővízből egy jeges vizes tálba a rákot. Az ilyen módon lehűtött rák roppanós marad.
Egy keverőtálban keverd össze a majonézt, a ketchupot és a fűszereket. Ha a salátaöntet színét világosnak találod keverj hozzá még egy kis ketchupot.
A kikevert dresszinghez add hozzá a főtt rákot és a koktél gyümölcsöt. Ez tovább ízesíthető a gyümölcs konzerv levével vagy narancs likőrrel…
Vágd a jégsalátát csíkokra.
A felvágott jégsalátához add hozzá a bekevert öntetet és keverd össze a salátát.
A rákkoktélt HIDEGEN, kehelyben szokás tálalni. Díszítheted néhány egész főtt garnélával, citrommal vagy naranccsal.
Szólj hozzá!