Ráksaláta recept

Ráksaláta
  • Előkészítés
    12 perc
  • Sütés/főzés
    3 perc
  • Adag
    2
  • Megtekintés
    3 973

A ráksaláta népszerűségén nem fognak az évtizedek. Ez a könnyű és ízletes saláta az ünnepi menük gyakori részét képezik. Legyen szó a karácsonyi ünnepekről vagy házassági évfordulóról. Nagyon színvonalas és mutatós hideg előétel. Ezt a salátát kehelyben szokás tálalni, csodaszépen díszíthető és elegáns megjelenésével emeli az esemény alkalmi voltát.

Többfogásos vacsora esetén kitűnő kezdő fogás lehet. Nyűgözd le a vendégeket ezzel a mindössze 15 perc alatt elkészíthető salátával.

Rákkoktél salátaöntet, kotélszósz, coctail sauce (angol), salsa rosa (spanyol)

A ráksaláta öntet jól kombinál a rákkal és a gyümölccsel. Az öntet boltban is megvásárolható, azonban megéri házilag elkészíteni. A házilag kevert salátaöntet esetén viszont biztos, hogy a Te ízlésed szerint készül, megbízható alapanyagokból.

A fent felsorolt elnevezések bármelyikével találkozhattunk már. A felsorolásba még az ezersziget öntetet is beilleszthettem volna, ami közismertebb. A közös bennük, hogy mindegyik alapját a majonéz és ketchup keveréke adja, amit fűszerekkel és likőrrel/whiskyvel tovább gazdagítunk, ízlés szerint. Ez az öntetet is, „ahány ház annyi szokás” féleképpen elkészíthető.

Ráksaláta fagyasztott, friss, nyers és főtt garnélarákból

Ebben a receptben fagyasztott, nyers, tisztított garnélarákot (nagy) használtam. Ebben az esetben hidegvízben kell feltenni főni a rákokat. Amikor a víz forrásponthoz közelít, de még nem forrt fel, és a rákok kifehéredtek és narancsos árnyalatúvá váltak, akkor a megfőtt rákokat egy jeges vízzel teli tálba szedjük (blansírozzuk), hogy roppanósak maradjanak.

A friss nyers garnélarákok esetében annyi a különbség, hogy először megpucoljuk a rákokat, majd nem hideg, hanem forró, forrásponthoz közeli vízbe tesszük és 2-3 perc alatt készre főzzük. Ugyanúgy járunk el a továbbiakban, mint a fagyasztottnál (blansírozás).

A fagyasztott, főtt garnélarákokkal fogsz leginkább találkozni. Ezt a legegyszerűbb elkészíteni. Egyszerűen előző este vedd ki a fagyasztóból a rákokat és tedd egy edénybe a hűtőszekrénybe egy éjszakára (min. 12 óra). Kiengedés után már csak a salátához kell keverni. Amennyiben instant szeretnéd felhasználni a fagyasztott főtt garnélákat, akkor fagyottan tedd egy hideg vízzel teli edénybe és hagyd kiengedni.

Tartsuk szem előtt, hogy a fagyasztás-kiengedés szabályai szerint, egészség szempontjából a lassú kiengedés a legegészségesebb forma, így lehetőség szerint törekedjünk a hűtőszekrényben való, több órás felolvasztásra.

Tippek a rákkoktél saláta elkészítéséhez

A salátához természetesen a konzerv gyümölcs helyett használhatunk pl. friss ananászt is. Az ananász esetében a gyümölcs héját használhatjuk tálaláshoz az üvegkehely helyett is, így még dekoratívabb lesz az eredmény. De hallottam már mangós, avokádós és kukoricás változatról is.

A rákkoktél hideg saláta, ezért érdemes előre elkészíteni és tálalásig hűtőben tárolni, úgy még jobban összeérnek az ízek. Ebben az esetben viszont, a zöld jégsalátát ne keverd az elkészített öntettel elkevert salátaalaphoz, azt csak az utolsó pillanatban add hozzá. Ha instant szeretnéd ezt a frissítő salátát elkészíteni, dolgozz előre lehűtött alapanyagokkal.

Ráksaláta, rákkoktél recept videó:

További receptötletekért kattints ide:

Ötletes előételek

Egészséges ételek

Gyors receptek

Hozzávalók

    Receptleírás

    Lépés 1
    Ráksaláta recept

    Egy lábasba önts 1 l hideg vizet, majd add hozzá egy fél citrom kifacsart levét, héját és a babérlevelet.

    Lépés 2
    Ráksaláta

    A fagyasztott garnélarákot öntsd az ízesített hideg vízbe és tedd fel főni.

    Lépés 3
    Ráksaláta recept

    Amikor a víz forrni kezd és a garnéla húsa kifehéredik, narancsos rajzot kap akkor elkészült. A túl főzött garnélarák húsa megkeményedik és rágóssá válik, illetve nagyon összezsugorodik.

    Lépés 4
    Ráksaláta

    A megfőtt rákot szűrd le és hűtsd le. Ha teheted, szedd át a főzővízből egy jeges vizes tálba a rákot. Az ilyen módon lehűtött rák roppanós marad.

    Lépés 5
    Ráksaláta öntet

    Egy keverőtálban keverd össze a majonézt, a ketchupot és a fűszereket. Ha a salátaöntet színét világosnak találod keverj hozzá még egy kis ketchupot.

    Lépés 6
    Ráksaláta

    A kikevert dresszinghez add hozzá a főtt rákot és a koktél gyümölcsöt. Ez tovább ízesíthető a gyümölcs konzerv levével vagy narancs likőrrel…

    Lépés 7
    Ráksaláta

    Vágd a jégsalátát csíkokra.

    Lépés 8
    Ráksaláta

    Lépés 9
    Ráksaláta

    A felvágott jégsalátához add hozzá a bekevert öntetet és keverd össze a salátát.

    Lépés 10
    Ráksaláta

    A rákkoktélt HIDEGEN, kehelyben szokás tálalni. Díszítheted néhány egész főtt garnélával, citrommal vagy naranccsal.

    Nézd meg ezeket a recepteket is:

    Szólj hozzá!

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük