- 2022.01.23.
- by Kulka Nikoletta
- 0 Like
- 0 / 5
- Konyha: Fantázia
- Nehézség: Könnyű
- Előkészítés5 perc
- Sütés/főzés15 perc
- Adag2
- Megtekintés3 385
A kárpáti ragu, avagy kapros rákragu nem más, mint egy rákból és gombából készült tejszínes ragu vagy mártás. Közismertebb neve a „… kárpáti módra”. Például a fogas kárpáti módra egy klasszikus recept, melyet szinte mindenki ismer, legalább hallomásból. Ez az egyik legelterjedtebb formája a kapros rákragu felhasználásának, de ez az elegáns mártás jól áll bármilyen halfilének. Tökéletes választás ünnepi halétel mellé és nem csak karácsonykor.
Jelen esetben én lazacfilét választottam a fogas helyett és isteni lett az eredmény. Csak ajánlani tudom! Nem csak finom, hanem elegáns és mutatós fogás.
Kárpáti ragu tálalása
Ajánlott kevésbé szálkás, vagy filézett halat használni alapételnek a mártás mellé. A hal elkészítése szabadon választott.
Lehet serpenyőben, grillen vagy sütőben, egészben vagy darabolva. Sőt “en papillote”, vagyis egészben alufóliában elkészítve is nagyon dekoratív. (Pisztráng zöldségágyon en papillote recepthez kattints IDE.)
A mártást a halhoz tálalhatjuk külön kis edényben, vagy akár a grillezett halra közvetlen. Szálkás halak esetében, inkább az első formát válasszuk, vagyis inkább tegyük külön a mártást.
Köretnek leginkább rizst ajánlanék, esetleg vajon párolt mogyoró, vagy parázsburgonyát, illetve petrezselymes krumplit.
Dekorációnak használjunk citromot, petrezselymet vagy friss kaporlevelet.
További mártások, szószok, krémek receptjeinek megtekintéséhez nézz körbe a MÁRTÁSOK, SZÓSZOK receptkategóriánknál.
Hozzávalók
Receptleírás
Egy előmelegített serpenyőbe önts olívaolajat és pirítsd le az apróra vágott hagymát és fokhagymát.
Amikor a hagyma üvegesre pirult, add hozzá a felszeletelt gombát és a kiolvasztott garnélarákot. Ízesítsd kevés sóval és borssal. Majd pirítsd össze az alapot.
Kb. 2-3 perc alatt a garnélarák húsa kifehéredik. A tengeri ételekhez kezdetben használj kevés sót, ugyanis a tenger gyümölcsei és halai alapvetően sósak. A mártás ízét röviddel annak elkészülte előtt állítsd be az ízlésed szerint.
Ezt követően add hozzá a tejszínt és forrald össze az ízeket. Ha habtejszínt használsz nincs szükség sűrítésre, azonban a főzőtejszín hígabb. Ebben az esetben a ragut sűrítheted egy kis liszttel. Ehhez még a tejszín hozzáadása előtt hintsd meg a rákos alapot liszttel és kissé keverd el. Másrészről, gluténmentes sűrítésként használhatsz étkezési keményítőt kevés vízzel kikeverve a sűrítéshez. A keményítőt a tejszín hozzáadása után keverd a mártásba és forrald 2-3 percig.
Az elkészült mártás alatt zárd el a lángot és keverd hozzá az apróra vágott kaprot.
A kapros rákragu bármilyen halfilé kísérője lehet. Köretnek rizst ajánlok hozzá, dekorációnak citromot és kaprot, vagy petrezselymet.
Nézd meg ezeket a recepteket is:
Kárpáti ragu
Hozzávalók
Follow The Directions
Egy előmelegített serpenyőbe önts olívaolajat és pirítsd le az apróra vágott hagymát és fokhagymát.
Amikor a hagyma üvegesre pirult, add hozzá a felszeletelt gombát és a kiolvasztott garnélarákot. Ízesítsd kevés sóval és borssal. Majd pirítsd össze az alapot.
Kb. 2-3 perc alatt a garnélarák húsa kifehéredik. A tengeri ételekhez kezdetben használj kevés sót, ugyanis a tenger gyümölcsei és halai alapvetően sósak. A mártás ízét röviddel annak elkészülte előtt állítsd be az ízlésed szerint.
Ezt követően add hozzá a tejszínt és forrald össze az ízeket. Ha habtejszínt használsz nincs szükség sűrítésre, azonban a főzőtejszín hígabb. Ebben az esetben a ragut sűrítheted egy kis liszttel. Ehhez még a tejszín hozzáadása előtt hintsd meg a rákos alapot liszttel és kissé keverd el. Másrészről, gluténmentes sűrítésként használhatsz étkezési keményítőt kevés vízzel kikeverve a sűrítéshez. A keményítőt a tejszín hozzáadása után keverd a mártásba és forrald 2-3 percig.
Az elkészült mártás alatt zárd el a lángot és keverd hozzá az apróra vágott kaprot.
A kapros rákragu bármilyen halfilé kísérője lehet. Köretnek rizst ajánlok hozzá, dekorációnak citromot és kaprot, vagy petrezselymet.
Szólj hozzá!