- 2023.01.16.
- by Kulka Nikoletta
- 0 Like
- 0 / 5
- Konyha: Francia
- Nehézség: Könnyű
- Előkészítés20 perc
- Sütés/főzés15 p (sütés)
- Adag8
- Megtekintés2 139
Ha zöldséges, húsmentes, egyszerű és változatos receptet keresel, akkor a csőben sült, vagy húsos változat esetén a rakott étel a tökéletes választás. Az egyik ilyen, legnagyszerűbb étel a csőben sült brokkoli és karfiol.
A csőben sült karfiol és brokkoli olvasztott sajttal és roppanósra sült zsemlemorzsával a tetején, ízletes formája a zöldség fogyasztásnak. A csőben sült ételeket mindenki szereti, mégis méltánytalanul ritkán választjuk zöldségek elkészítésére, pedig akár előételként vagy köretként is megállja a helyét bármelyik gratinált fogás.
Csőben sült brokkoli és karfiol, mint vendégváró fogás
Nálunk leginkább családi/ünnepi összejövetelnél kerül az asztalra. Ennek a fő oka, hogy amikor vendéget várok nem szeretek mindent az utolsó pillanatban elkészíteni és stresszelni. Ez a fogás nagyon praktikus. Előre elkészíthető, majd egy gombnyomással 15 perc alatt készre süthető.
Kiegészítés a csőben sült brokkoli és karfiol recepthez
A zöldségek főző vízéhez kevés cukrot adva a zöldségek színe élénkebb marad. Természetesen a cukor használata minimális, nem célunk a főző víz édesítése.
A brokkoli megszínezheti a főzővizet. Így ha egy edényben egyszerre főzzük a zöldségeket, akkor ezzel számolnunk kell. Vagy tedd fel külön edényben, vagy főzd egymás után, először a karfiolt, majd a brokkolit.
A brokkoli vágásáról külön nem készültek fotók, de a karfiollal megegyező módon vágjuk fel.
Ebben a receptleírásban nem tértem külön ki a Besamel mártás (bechamel) elkészítésére, mert erről már készítettem bejegyzést.
Ha ki szeretnéd próbálni ezt a receptet egy húsos változatban, akkor nézd meg a Dubarry csirkemell receptünket. Az brokkoli nélkül, csirkemellel és karfiollal készül.
Hozzávalók
Csőben sült brokkoli és karfiol
Besamel mártáshoz
Receptleírás
A karfiolt tisztítsd meg a levelektől, majd vágd rózsákra. A vágást lehetőleg a torzsa közelében ejtsd, minél hosszabbra hagyva a karfiolrózsa szárát. Ezáltal a karfiol egyben marad, nem törik darabokra a főzés során és később pedig könnyen szétszedhető marad. Ezután járj el ugyanígy a brokkolival is.
A rózsákra vágott karfiolt és brokkolit forró sós vízben főzd félkeményre kb. 5 perc alatt. Majd egy szűrő kanállal óvatosan emeld ki a főzővízből. A brokkoli megszínezheti a vizet, ezáltal a karfiolt, ezért én külön vízben főztem öket.
Az előfőzött rózsákat tedd egy hőálló tálba.
Készíts annyi besamel mártást, mely elegendő ahhoz, hogy elfedje ¾-ig a zöldségeket. Ha kész a mártás, öntsd rá a zöldségekre.
A fehér mártással fedett zöldségek tetejét hintsd meg a kedvenc sajtoddal és egy kevés zsemlemorzsával.
A hőálló tálat tedd a 180 C fokra előmelegített sütőbe, és kb. 15 perc alatt süsd aranybarnára. Szervírozd melegen, előételként vagy köretként sültek, halak mellé.
Nézd meg ezeket a recepteket is:
Csőben sült brokkoli és karfiol
Hozzávalók
Csőben sült brokkoli és karfiol
Besamel mártáshoz
Follow The Directions
A karfiolt tisztítsd meg a levelektől, majd vágd rózsákra. A vágást lehetőleg a torzsa közelében ejtsd, minél hosszabbra hagyva a karfiolrózsa szárát. Ezáltal a karfiol egyben marad, nem törik darabokra a főzés során és később pedig könnyen szétszedhető marad. Ezután járj el ugyanígy a brokkolival is.
A rózsákra vágott karfiolt és brokkolit forró sós vízben főzd félkeményre kb. 5 perc alatt. Majd egy szűrő kanállal óvatosan emeld ki a főzővízből. A brokkoli megszínezheti a vizet, ezáltal a karfiolt, ezért én külön vízben főztem öket.
Az előfőzött rózsákat tedd egy hőálló tálba.
Készíts annyi besamel mártást, mely elegendő ahhoz, hogy elfedje ¾-ig a zöldségeket. Ha kész a mártás, öntsd rá a zöldségekre.
A fehér mártással fedett zöldségek tetejét hintsd meg a kedvenc sajtoddal és egy kevés zsemlemorzsával.
A hőálló tálat tedd a 180 C fokra előmelegített sütőbe, és kb. 15 perc alatt süsd aranybarnára. Szervírozd melegen, előételként vagy köretként sültek, halak mellé.
Szólj hozzá!