Csőben sült brokkoli és karfiol

Csöben sült brokkoli
  • Előkészítés
    20 perc
  • Sütés/főzés
    15 p (sütés)
  • Adag
    8
  • Megtekintés
    2 005

Ha zöldséges, húsmentes, egyszerű és változatos receptet keresel, akkor a csőben sült, vagy húsos változat esetén a rakott étel a tökéletes választás. Az egyik ilyen, legnagyszerűbb étel a csőben sült brokkoli és karfiol.

A csőben sült karfiol és brokkoli olvasztott sajttal és roppanósra sült zsemlemorzsával a tetején, ízletes formája a zöldség fogyasztásnak. A csőben sült ételeket mindenki szereti, mégis méltánytalanul ritkán választjuk zöldségek elkészítésére, pedig akár előételként vagy köretként is megállja a helyét bármelyik gratinált fogás.

Csőben sült brokkoli és karfiol, mint vendégváró fogás

Nálunk leginkább családi/ünnepi összejövetelnél kerül az asztalra. Ennek a fő oka, hogy amikor vendéget várok nem szeretek mindent az utolsó pillanatban elkészíteni és stresszelni. Ez a fogás nagyon praktikus. Előre elkészíthető, majd egy gombnyomással 15 perc alatt készre süthető.

Kiegészítés a csőben sült brokkoli és karfiol recepthez

  1. A zöldségek főző vízéhez kevés cukrot adva a zöldségek színe élénkebb marad. Természetesen a cukor használata minimális, nem célunk a főző víz édesítése.

  2. A brokkoli megszínezheti a főzővizet. Így ha egy edényben egyszerre főzzük a zöldségeket, akkor ezzel számolnunk kell. Vagy tedd fel külön edényben, vagy főzd egymás után, először a karfiolt, majd a brokkolit.

  3. A brokkoli vágásáról külön nem készültek fotók, de a karfiollal megegyező módon vágjuk fel.

  4. Ebben a receptleírásban nem tértem külön ki a Besamel mártás (bechamel) elkészítésére, mert erről már készítettem bejegyzést.

  5. Ha ki szeretnéd próbálni ezt a receptet egy húsos változatban, akkor nézd meg a Dubarry csirkemell receptünket. Az brokkoli nélkül, csirkemellel és karfiollal készül.

Hozzávalók

Csőben sült brokkoli és karfiol

Besamel mártáshoz

    Receptleírás

    Lépés 1
    Csöben sült karfiol

    A karfiolt tisztítsd meg a levelektől, majd vágd rózsákra. A vágást lehetőleg a torzsa közelében ejtsd, minél hosszabbra hagyva a karfiolrózsa szárát. Ezáltal a karfiol egyben marad, nem törik darabokra a főzés során és később pedig könnyen szétszedhető marad. Ezután járj el ugyanígy a brokkolival is.

    Lépés 2
    Dubarry csirkemell

    A rózsákra vágott karfiolt és brokkolit forró sós vízben főzd félkeményre kb. 5 perc alatt. Majd egy szűrő kanállal óvatosan emeld ki a főzővízből. A brokkoli megszínezheti a vizet, ezáltal a karfiolt, ezért én külön vízben főztem öket.

    Lépés 3
    Csöben sült brokkoli

    Az előfőzött rózsákat tedd egy hőálló tálba.

    Lépés 4
    Csöben sült brokkoli

    Készíts annyi besamel mártást, mely elegendő ahhoz, hogy elfedje ¾-ig a zöldségeket. Ha kész a mártás, öntsd rá a zöldségekre.

    Lépés 5
    Csöben sült brokkoli

    A fehér mártással fedett zöldségek tetejét hintsd meg a kedvenc sajtoddal és egy kevés zsemlemorzsával.

    Lépés 6
    Csöben sült brokkoli

    A hőálló tálat tedd a 180 C fokra előmelegített sütőbe, és kb. 15 perc alatt süsd aranybarnára. Szervírozd melegen, előételként vagy köretként sültek, halak mellé.

    Lépés 7

    Nézd meg ezeket a recepteket is:

    Szólj hozzá!

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük