Bolognai mártás

Bolognai mártás
  • Előkészítés
    10 perc
  • Sütés/főzés
    30 perc
  • Adag
    4
  • Megtekintés
    5 740

A bolognai mártás vagy szósz, ragu világszerte ismert. Gyorsan, egyszerűen elkészíthető kezdők számára ideális első recept. Ez az alap rendkívül sokféleképpen felhasználható. Remekül illik spagettire, pizzára vagy melegszendvicsre is feltétként, a bolognai lasagne-ról nem is beszélve.

Bolognai mártás vagy szósz másképpen

Mint sok más receptre, erre is jellemző, hogy számtalan formában variálható. Ez a változat nem tartalmaz alkoholt, de szerintem nem is hiányzik belőle. Amúgy kevés jobb minőségű vörösborral párolva (kb.1-1,5 dl) a húst, az alkoholt kifőzve, mélyebb ízt adhatsz a mártásnak, amely az olasz, eredeti bolognai szósz receptben is megtalálható.

Ez a recept egy sokkal gyorsabb változata az eredetinek, mindössze 40 perc alatt elkészíthető, míg az eredeti kb. 2 óra.

Amit érdemes figyelembe venni a bolognai mártás elkészítésénél

Frissen aprított bazsalikom levelekkel tálalt szósz, illatosabb, mint a szárított fűszerkeverékkel készített étel. A friss fűszernövényekkel mindig az elkészült ételt szórd meg, ily módon érvényesül legjobban annak aromája és tartja meg annak a szervezetre gyakorolt jótékony hatásait.

A recepthez használt darálthús lehet bármilyen általad kedvelt húsból (sertés, marha, csirke, pulyka). A legideálisabb a fele-fele sertés-marha darált hús kombó.

Az eredeti recept szerint tesznek bele egy kis tejet is, amely kissé selymesebbé varázsolja az összhatást. Te is tehetsz bele, ha szeretnél. Ezt a legvégén, amikor már majdnem teljesen kész a szósz, akkor tedd bele és forralj rajta még egyet.

Bolognai mártás

Bolognai mártás alapból bolognai spagetti

Ha a szószból bolognai spagetti elkészítése a terv, akkor figyelj rá, hogy ne főzd túl a tésztát, legyen al dente. Tálaláskor ne keverd össze a tésztát a szósszal, hanem rétegezve tálald. Alulra az al dentére főtt spagetti, jöhet rá a szósz, majd a tetejét hintsd meg parmezánnal. Meglocsolhatod egy kis olívaolajjal és díszítheted friss bazsalikomlevelekkel is 😊.

Nézz meg további főétel receptötletet is.

Jó főzőcskézést és böngészést kívánunk!

Hozzávalók

    Receptleírás

    Lépés 1
    Bolognai mártás

    Olajon pirítsd át a finomra vágott hagymát és fokhagymát együtt a zöldpaprikával, a nagyobb darabokban hagyott zellerszárral és a reszelt sárgarépával. Ízesítsd sóval, borssal, pirospaprikával és babérlevéllel.

    Lépés 2
    Bolognai mártás

    Lépés 3
    Bolognai mártás

    Amikor a zöldség megpuhult, keverd hozzá a darált húst és pirítsd össze a ragu alapjával.

    Lépés 4
    Bolognai mártás

    Néhány perc elteltével, amikor darált hús kifehéredik hozzá adhatod a sűrített paradicsomot. Keverd el a ragut és forrald készre a mártást. Ha túl sűrűnek találod a mártást, akkor kevés víz vagy alaplé hozzáadásával hígíthatod.

    Lépés 5
    Bolognai mártás

    Az elkészült bolognai mártásból távolítsd el a nagyobb darabokban hagyott zellerszárakat.

    Lépés 6
    Bolognai mártás

    Download PDF

    Nézd meg ezeket a recepteket is:

    Szólj hozzá!

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük