A datolya rostokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben és vitaminokban gazdag gyümölcs, emiatt rengeteg jótékony hatással bír. Érdemes fontolóra venni, hogy beépítsük a datolya fogyasztását a mindennapjainkba.
A hazai boltokban leginkább spanyolországi, afrikai és közel-keleti datolyákat találhatunk. Főként szárított datolyához tudunk hozzájutni, igaz emiatt nem kell aggódni, mivel a szárított datolya tápértéke közel hasonló a frisséhez.
Más népszerűbb gyümölcsökkel szemben, mint például a banán, a narancs és az alma, a datolyában vannak fehérjék. Ezenkívül telítetlen zsírsavakat, például olajsavat és linolsavat is tartalmaz, ezért a datolya az egészség szempontjából rendkívül kedvező tápláléknak tekinthető, habár a magas cukortartalmára tekintettel csak mértékkel, kb. napi 3–5 szemet javasolt fogyasztani.
Néhány tipp a datolya felhasználására
A datolya másik nagy előnye a pozitív egészségügyi hatásai mellett, hogy nagyon sokoldalúan és sokféle módon felhasználható. Isteni finom például a reggelibe beépítve, egészséges alapanyagokkal, mandulával vagy sajttal kombinálva, akár joghurtok kiegészítőjeként.
Felhasználhatjuk húsok töltelékeként is. Salátaöntetek, szószok és turmixok, akár 100% természetes édesítőszer is készíthető belőle. De természetesen a datolya desszertként is megállja a helyét étcsokiba mártva, de akár magában is.
Egy pikáns előétel tipp, ha szeretnél eltérni a megszokottól: datolya, bacon szalonnába tekerve, hirtelen kisütve egyszerű, gyors és mennyei előétel. Egy főre kb. 3 szem datolya elég, mivel ezt csak előételnek szánjuk. Érdemes kipróbálni, nem fogsz csalódni. Spanyolország bizonyos részein közkedvelt előétel.
Nem árt tudni, hogy főzés alkalmával a datolya jótékony tulajdonságai kevésbé érvényesülnek, mivel hő hatására az ásványi anyagok veszítenek a hatékonyságukból.
A datolya tápanyagtartalma
Fontos ásványianyag-forrás, különös tekintettel a kálium és magnézium tartalmára, de nem elhanyagolható a kalcium, réz, cink, szelén, foszfor, kalcium, vas és nátrium tartalma sem.
A datolya gazdag antioxidánsokban és A-, B-, C-, D-, E- és K-vitaminban.
Kiváló élelmi rostforrás.
1 Hozzászólás