- 2023.04.14.
- by Kulka Nikoletta
- 0 Like
- 0 / 5
- Konyha: Magyar
- Nehézség: Könnyű
- Előkészítés10 perc
- Sütés/főzés30 perc
- Adag4
- Megtekintés1 955
A főzelékek közül a zöldbabfőzelék az egyik kedvencem, így gyakran kerül nálunk az asztalra. Imádom “a szárnyaimat tárogatni”, így hiába is van egy megszokott, jól bevált receptem, szeretek más recepteket is kipróbálni ugyanarra az ételre. Így történt most a zöldbabfőzelékkel receptjével is.
Főzelékek sűrítése
Azokban az időszakokban, amikor diétásabb vagy húsmentes ételeket eszünk, én a zöld- és fehér színű zöldségekből készített főzelékeket nem szoktam „megszínezni”, így például a pirospaprikás rántás ebben az időszakban nálam nem jöhet szóba. Leginkább gluténmentesen, kukoricakeményítővel, illetve saját magával a főzelék egy részének turmixolásával sűrítek. Viszont, amikor eszünk húst és a főzelékekhez hús a feltét, akkor előfordulhat, hogy pirospaprika is kerül a főzelékbe. Ilyen többek között a zöldbabfőzelék fasírt feltéttel is ☺️, mint jelen esetben.
Zöldbabfőzelék glutén- és laktózmentesen
A következő kipróbált receptet a Nem kifogás, PCO weboldalon találtam (Zöldbabfőzelék gluténmentes, tejmentes) . Ebben a szuper főzelék receptben sem tejtermék, sem gluténtartalmú alapanyag nem található, így nagyszerű választás lehet laktóz- és gluténérzékenyek számára is. Az alábbiakban említett receptben barna rizsliszt a sűrítő anyag. Nekem nagyon bevált ez a recept is, úgyhogy mindenképp elteszem a recepttáramba és bátran ajánlom neked is kipróbálásra 😉.
Ha úgy döntöttél, hogy átállsz egy egészségesebb étrendre és ehhez keresel további ötleteket, akkor tekintsd meg az egészséges ételek receptjeinket.
Hozzávalók
Receptleírás
Egy nagyobb fazékban kezdd el felolvasztani a kókuszolajat.
Tedd bele a fagyasztott zöldbabot és forgasd át alaposan.
Amikor már kiengedett és átmelegedett a zöldség, öntsd fel kb. 2 ujjnyival több vízzel, mint ami ellepi.
Add hozzá a fűszereket (babérlevél, kapor, só, bors, pirospaprika) és keverd el alaposan. Hagyd felforrni, majd alacsony lángon főzd tovább, amíg a zöldbab megpuhul.
Ezután folyamatos kevergetés mellett, adagokban add hozzá a barna rizslisztet. Addig adagold a lisztet, amíg elég sűrűnek nem találod az állagot. Figyelj rá, hogy kell egy kis idő a lisztnek. Nem baj, ha egy picit hígabbnak tűnik. Inkább várj még pár percet és ha még mindig hígnak találod, csak akkor tegyél még hozzá lisztet.
Conclusion
Jó étvágyat!
Nézd meg ezeket a recepteket is:
Zöldbabfőzelék recept
Hozzávalók
Follow The Directions
Egy nagyobb fazékban kezdd el felolvasztani a kókuszolajat.
Tedd bele a fagyasztott zöldbabot és forgasd át alaposan.
Amikor már kiengedett és átmelegedett a zöldség, öntsd fel kb. 2 ujjnyival több vízzel, mint ami ellepi.
Add hozzá a fűszereket (babérlevél, kapor, só, bors, pirospaprika) és keverd el alaposan. Hagyd felforrni, majd alacsony lángon főzd tovább, amíg a zöldbab megpuhul.
Ezután folyamatos kevergetés mellett, adagokban add hozzá a barna rizslisztet. Addig adagold a lisztet, amíg elég sűrűnek nem találod az állagot. Figyelj rá, hogy kell egy kis idő a lisztnek. Nem baj, ha egy picit hígabbnak tűnik. Inkább várj még pár percet és ha még mindig hígnak találod, csak akkor tegyél még hozzá lisztet.
Szólj hozzá!