Egészségtál logo

Vegán burger

Vegán burger szejtánból
  • Előkészítés
    20 perc
  • Sütés/főzés
    10 perc
  • Adag
    4
  • Megtekintés
    435

Ha egy igazán jó vegán burger receptet keresel, akkor feltétlenül próbáld ki ezt a szejtánból készült változatot. A szejtán állagának köszönhetően tökéletesen hozza a hamburger feelinget. Azt hiszem a hamburgert mindenki szereti, azonban nehéz olyan vegán burgert elképzelni, ami még a húsevő társaságot is meggyőzi. A mi receptünknek ez sikerült! A családom mióta kipróbálta a szejtán burgert, állandóan azt hajtogatja, „Mikor csinálsz megint?” 😊

A szejtánt leginkább a vegetáriánus és vegán étrendet követők körében ismert.  A szejtánt növényi húsnak is szokták nevezni, és nemcsak fehérje tartalma miatt illik rá ez a jelző, de a felhasználására is igaz. Ugyanúgy süthető, főzhető, rántható, mintha valódi hús lenne. Nagyon könnyű vele dolgozni. A szejtán alapját búzasikér képezi, ezért gluténérzékenyeknek nem ajánlott a fogyasztása. Beszerzése egyszerű, minden nagyobb közértben vagy bioboltban megvásárolható.

Tippek, megjegyzések a vegán burger elkészítéséhez

– A receptben megadott hozzávalókból kb. 4 hamburger jön ki, amely étvágytól függően 2-4 személyre elegendő.

– A ledarált szejtán morzsás állagú, azonban áztatott kenyér hozzáadásával formázható masszává válik.

– A burgerek megformázásánál vedd figyelembe a zsömle méretét, tehát kb. akkorára formázd, amekkora a zsömle mérete.

– A burger elkészítésének utolsó lépése a rétegezés. A sorrend alulról felfele haladva, általában a bucizsömle alsó része, saláta, paradicsom, hagyma, (uborka), burger, és a végén a bucizsömle felső része. Persze ez nem egy írott szabály, szóval ízlés szerint változhat. A szószokat a hús fölé szokták tenni pl. ketchup, esetleg majonéz.

– Mivel a burgerek elég magasra szoktak sikerülni, így érdemes egy fa hurkapálcikával megtűzni, hogy ne dőljön el.

Még több gyors recept megtekintéséhez kattints a Gyors receptek menüpontra.

Vegán burger recept szejtánból videó:

Hozzávalók

Burger pogácsa:

Vegán burger:

    Receptleírás

    Lépés 1
    Vegán burger szejtánból

    A burger pogácsa elkészítéséhez első lépésként kockázd fel a szejtánt. Én közepes darabokra vágtam, hogy az aprítógépet véletlenül se terheljem túl.

    Lépés 2
    Vegán burger szejtánból

    Az aprító poharát töltsd meg a darabolt szejtánnal és add hozzá a felkockázott hagymát, fokhagymát, petrezselymet és mustárt ízlés szerint, valamint fűszerezd borssal és sóval.

    Lépés 3
    Vegán burger szejtánból

    Daráld le az alapanyagokat. Én a szejtánt darált hús méretűre aprítottam, de természetesen finomabbra is darálható. Ezután öltsd át egy keverőtálba.

    Lépés 4
    Vegán burger szejtánból

    A burgeralap sűrítéséhez a száraz kenyeret áztasd be vízbe. Miután jól megszívta magát (kb fél perc), facsard ki a felesleges vizet belőle és add a felaprított szejtánhoz.

    Lépés 5
    Vegán burger szejtánból

    Dolgozd össze a kenyeret a szejtános alappal. Amennyiben kissé száraznak vagy omlósnak érzed az alapot, úgy keverj hozzá még áztatott kenyeret, amíg eléred a kívánt állagot.

    Lépés 6
    Vegán burger szejtánból

    Ezt követően megnedvesített kézzel formázz pogácsákat, figyelembe véve a felhasználandó hamburger buci méretét.

    Lépés 7
    Vegán burger szejtánból

    Előmelegített serpenyőben kevés olajon süsd meg mindkét oldalát a pogácsának. A szejtán a csirkehúshoz hasonlóan néhány perc alatt átsül.

    Lépés 8
    Vegán burger szejtánból

    Ez idő alatt melegítsd át a hamburger zsemlét és vágj karikára paradicsomot, lilahagymát, salátalevelet ízlés szerint.

    Lépés 9

    Miután kisültek a szejtán pogácsák, rétegezve építsd fel a burgert.

    Lépés 10

    Download PDF

    Nézd meg ezeket a recepteket is:

    Szólj hozzá!

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük