- 2022.05.18.
- by Kulka Nikoletta
- 0 Like
- 0 / 5
- Konyha: Fantázia
- Nehézség: Könnyű
- Előkészítés20 perc
- Sütés/főzés10 perc
- Adag4
- Megtekintés1 565
Ha egy igazán jó vegán burger receptet keresel, akkor feltétlenül próbáld ki ezt a szejtánból készült változatot. A szejtán állagának köszönhetően tökéletesen hozza a hamburger feelinget. Azt hiszem a hamburgert mindenki szereti, azonban nehéz olyan vegán burgert elképzelni, ami még a húsevő társaságot is meggyőzi. A mi receptünknek ez sikerült! A családom mióta kipróbálta a szejtán burgert, állandóan azt hajtogatja, „Mikor csinálsz megint?” 😊
A szejtánt leginkább a vegetáriánus és vegán étrendet követők körében ismert. A szejtánt növényi húsnak is szokták nevezni, és nemcsak fehérje tartalma miatt illik rá ez a jelző, de a felhasználására is igaz. Ugyanúgy süthető, főzhető, rántható, mintha valódi hús lenne. Nagyon könnyű vele dolgozni. A szejtán alapját búzasikér képezi, ezért gluténérzékenyeknek nem ajánlott a fogyasztása. Beszerzése egyszerű, minden nagyobb közértben vagy bioboltban megvásárolható.
Tippek, megjegyzések a vegán burger elkészítéséhez
– A receptben megadott hozzávalókból kb. 4 hamburger jön ki, amely étvágytól függően 2-4 személyre elegendő.
– A ledarált szejtán morzsás állagú, azonban áztatott kenyér hozzáadásával formázható masszává válik.
– A burgerek megformázásánál vedd figyelembe a zsömle méretét, tehát kb. akkorára formázd, amekkora a zsömle mérete.
– A burger elkészítésének utolsó lépése a rétegezés. A sorrend alulról felfele haladva, általában a bucizsömle alsó része, saláta, paradicsom, hagyma, (uborka), burger, és a végén a bucizsömle felső része. Persze ez nem egy írott szabály, szóval ízlés szerint változhat. A szószokat a hús fölé szokták tenni pl. ketchup, esetleg majonéz.
– Mivel a burgerek elég magasra szoktak sikerülni, így érdemes egy fa hurkapálcikával megtűzni, hogy ne dőljön el.
Még több gyors recept megtekintéséhez kattints a Gyors receptek menüpontra.
Vegán burger recept szejtánból videó:
Hozzávalók
Burger pogácsa:
Vegán burger:
Receptleírás
A burger pogácsa elkészítéséhez első lépésként kockázd fel a szejtánt. Én közepes darabokra vágtam, hogy az aprítógépet véletlenül se terheljem túl.
Az aprító poharát töltsd meg a darabolt szejtánnal és add hozzá a felkockázott hagymát, fokhagymát, petrezselymet és mustárt ízlés szerint, valamint fűszerezd borssal és sóval.
Daráld le az alapanyagokat. Én a szejtánt darált hús méretűre aprítottam, de természetesen finomabbra is darálható. Ezután öltsd át egy keverőtálba.
A burgeralap sűrítéséhez a száraz kenyeret áztasd be vízbe. Miután jól megszívta magát (kb fél perc), facsard ki a felesleges vizet belőle és add a felaprított szejtánhoz.
Dolgozd össze a kenyeret a szejtános alappal. Amennyiben kissé száraznak vagy omlósnak érzed az alapot, úgy keverj hozzá még áztatott kenyeret, amíg eléred a kívánt állagot.
Ezt követően megnedvesített kézzel formázz pogácsákat, figyelembe véve a felhasználandó hamburger buci méretét.
Előmelegített serpenyőben kevés olajon süsd meg mindkét oldalát a pogácsának. A szejtán a csirkehúshoz hasonlóan néhány perc alatt átsül.
Ez idő alatt melegítsd át a hamburger zsemlét és vágj karikára paradicsomot, lilahagymát, salátalevelet ízlés szerint.
Miután kisültek a szejtán pogácsák, rétegezve építsd fel a burgert.
Nézd meg ezeket a recepteket is:
Vegán burger
Hozzávalók
Burger pogácsa:
Vegán burger:
Follow The Directions
A burger pogácsa elkészítéséhez első lépésként kockázd fel a szejtánt. Én közepes darabokra vágtam, hogy az aprítógépet véletlenül se terheljem túl.
Az aprító poharát töltsd meg a darabolt szejtánnal és add hozzá a felkockázott hagymát, fokhagymát, petrezselymet és mustárt ízlés szerint, valamint fűszerezd borssal és sóval.
Daráld le az alapanyagokat. Én a szejtánt darált hús méretűre aprítottam, de természetesen finomabbra is darálható. Ezután öltsd át egy keverőtálba.
A burgeralap sűrítéséhez a száraz kenyeret áztasd be vízbe. Miután jól megszívta magát (kb fél perc), facsard ki a felesleges vizet belőle és add a felaprított szejtánhoz.
Dolgozd össze a kenyeret a szejtános alappal. Amennyiben kissé száraznak vagy omlósnak érzed az alapot, úgy keverj hozzá még áztatott kenyeret, amíg eléred a kívánt állagot.
Ezt követően megnedvesített kézzel formázz pogácsákat, figyelembe véve a felhasználandó hamburger buci méretét.
Előmelegített serpenyőben kevés olajon süsd meg mindkét oldalát a pogácsának. A szejtán a csirkehúshoz hasonlóan néhány perc alatt átsül.
Ez idő alatt melegítsd át a hamburger zsemlét és vágj karikára paradicsomot, lilahagymát, salátalevelet ízlés szerint.
Miután kisültek a szejtán pogácsák, rétegezve építsd fel a burgert.
Szólj hozzá!