Tzatziki saláta

Tzatziki saláta
  • Előkészítés
    15 perc
  • Sütés/főzés
    0 perc
  • Adag
    4
  • Megtekintés
    3 961

A görög konyha számos ízletes fogásásai közül a tzatziki saláta (ejtsd: caciki) az egyik legnépszerűbb étel. Ebből az üde mediterrán salátából nyáron mindig érdemes egy adagot a hűtőbe tartani. Remekül illik bármilyen (grillen) sült húshoz, zöldséghez vagy halhoz. A tzatziki salátát vagy szószt általában előételként hidegen tálalják, hagyományosan pitával. Mártogatósnak is nagyon finom, nyers roppanós zöldségekkel, mint pl. a sárgarépa vagy a halványító zeller.

A fő alapanyaga az uborka és a sűrű, krémes görög joghurt. A fűszerezése változhat, de sót, borsot, fokhagymát és kaprot minden esetben tartalmaz. A salátát eltérő módon ízesítheted mentával, petrezselyemmel vagy ahogy mi tettük oregánóval. Némely recept szerint egy kis citromlé is adható hozzá, azonban számomra a natúr joghurt elég savanykás önmagában is, ezért én nem éreztem szükségesnek a citromlé felhasználását. Mindössze 15 perc alatt elkészíthető ez az isteni recept.

Tippek a tzatziki saláta recepthez: 

  1. A recepthez használhaszt fürtös uborkát, vagy kígyóuborkát is. A végeredményben nem lesz nagy eltérés. Viszont mindkét esetben ajánlott az uborkákat megpucolni.

  2. A lereszelt uborkát nem feltétlenül szükséges besózni. Ha ropogósabban szereted, akkor inkább ne sózd le, hanem a joghurt ízesítésénél adj hozzá egy picit több sót (ezt kóstolással ellenőrizd, nehogy elsózd). Viszont függetlenül attól, hogy lesózod, vagy sem, az uborkát mindenképp le kell csepegtetni és kinyomkodni, a lereszelés után.

  3. A fokhagyma mennyiségét megduplázhatod, ha szereted az intenzív fokhagymaízt. Néha én is így csinálom, amikor nem megyek társaságba, mert tudom, hogy a fokhagyma nagyon egészséges, meg amúgy is nagyon szeretem 😊.

  4. Pirítósra kenve isteni vacsora, de mint vendégváró is zseniális választás.

  5. Kapor nélkül a Tzatziki nem is lenne igazi. Ez lehet friss, fagyasztott és szárított kapor is. Természetesen a friss kaprot használva lesz a legfinomabb. Opcionálisan adhatunk hozzá egyéb fűszereket is, mint a jelen esetben is használt oregánó, de lehet menta, vagy petrezselyem is. Ezek is nagyon jól illenek a salátához.

  6. A görög joghurt helyettesíthető sima joghurttal is. Ebben az esetben kicsit savanykásabb lesz a végeredmény, így biztosan nem kell citromlével savanyítani. Arra azonban figyeljünk, hogy a sima joghurt vizesebb a görögnél, így a felesleges folyadékot távolítsuk el róla felhasználás előtt, akár egy gézkendő segítségével.

További saláta receptötleteket IDE kattintva találsz.

 

Tzatziki - görög joghurtos uborkasaláta videó:

Hozzávalók

    Receptleírás

    Lépés 1
    Tzatziki saláta

    Az uborka felső részét vágd le (ahol keserű ízű lehet), majd pucold meg.

    Lépés 2
    Tzatziki saláta.

    A megtisztított uborkákat reszeld le a reszelő durva felületén.

    Lépés 3
    Tzatziki saláta

    Sózd meg és hagyd néhány percig állni, hogy a felesleges levet kiengedje az uborka. Érdemes egy tálba, szűrön keresztül lecsepegtetni és finoman át nyomkodni felhasználás előtt.

    Lépés 4
    Tzatziki saláta

    Egy másik tálba a natúr joghurthoz reszelj a reszelő finom fogazatán egy gerezd fokhagymát.

    Lépés 5
    Tzatziki saláta

    Ezt követően keverd ki a görög joghurtot a sóval, borssal, kaporral és az oregánóval.

    Lépés 6
    Tzatziki saláta

    Majd keverd hozzá a lecsöpögtetett reszelt uborkát is.

    Lépés 7
    Tzatziki saláta

    A salátát hidegen tálald, ha szükséges tedd a hűtőbe.

    Download PDF

    Nézd meg ezeket a recepteket is:

    Szólj hozzá!

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük