- 2021.08.09.
- by Kulka Nikoletta
- 1 Like
- 0 / 5
- Konyha: Mediterrán
- Nehézség: Könnyű
- Előkészítés15 perc
- Sütés/főzés0 perc
- Adag4
- Megtekintés3 961
A görög konyha számos ízletes fogásásai közül a tzatziki saláta (ejtsd: caciki) az egyik legnépszerűbb étel. Ebből az üde mediterrán salátából nyáron mindig érdemes egy adagot a hűtőbe tartani. Remekül illik bármilyen (grillen) sült húshoz, zöldséghez vagy halhoz. A tzatziki salátát vagy szószt általában előételként hidegen tálalják, hagyományosan pitával. Mártogatósnak is nagyon finom, nyers roppanós zöldségekkel, mint pl. a sárgarépa vagy a halványító zeller.
A fő alapanyaga az uborka és a sűrű, krémes görög joghurt. A fűszerezése változhat, de sót, borsot, fokhagymát és kaprot minden esetben tartalmaz. A salátát eltérő módon ízesítheted mentával, petrezselyemmel vagy ahogy mi tettük oregánóval. Némely recept szerint egy kis citromlé is adható hozzá, azonban számomra a natúr joghurt elég savanykás önmagában is, ezért én nem éreztem szükségesnek a citromlé felhasználását. Mindössze 15 perc alatt elkészíthető ez az isteni recept.
Tippek a tzatziki saláta recepthez:
A recepthez használhaszt fürtös uborkát, vagy kígyóuborkát is. A végeredményben nem lesz nagy eltérés. Viszont mindkét esetben ajánlott az uborkákat megpucolni.
A lereszelt uborkát nem feltétlenül szükséges besózni. Ha ropogósabban szereted, akkor inkább ne sózd le, hanem a joghurt ízesítésénél adj hozzá egy picit több sót (ezt kóstolással ellenőrizd, nehogy elsózd). Viszont függetlenül attól, hogy lesózod, vagy sem, az uborkát mindenképp le kell csepegtetni és kinyomkodni, a lereszelés után.
A fokhagyma mennyiségét megduplázhatod, ha szereted az intenzív fokhagymaízt. Néha én is így csinálom, amikor nem megyek társaságba, mert tudom, hogy a fokhagyma nagyon egészséges, meg amúgy is nagyon szeretem 😊.
Pirítósra kenve isteni vacsora, de mint vendégváró is zseniális választás.
Kapor nélkül a Tzatziki nem is lenne igazi. Ez lehet friss, fagyasztott és szárított kapor is. Természetesen a friss kaprot használva lesz a legfinomabb. Opcionálisan adhatunk hozzá egyéb fűszereket is, mint a jelen esetben is használt oregánó, de lehet menta, vagy petrezselyem is. Ezek is nagyon jól illenek a salátához.
A görög joghurt helyettesíthető sima joghurttal is. Ebben az esetben kicsit savanykásabb lesz a végeredmény, így biztosan nem kell citromlével savanyítani. Arra azonban figyeljünk, hogy a sima joghurt vizesebb a görögnél, így a felesleges folyadékot távolítsuk el róla felhasználás előtt, akár egy gézkendő segítségével.
További saláta receptötleteket IDE kattintva találsz.
Tzatziki - görög joghurtos uborkasaláta videó:
Hozzávalók
Receptleírás
Az uborka felső részét vágd le (ahol keserű ízű lehet), majd pucold meg.
A megtisztított uborkákat reszeld le a reszelő durva felületén.
Sózd meg és hagyd néhány percig állni, hogy a felesleges levet kiengedje az uborka. Érdemes egy tálba, szűrön keresztül lecsepegtetni és finoman át nyomkodni felhasználás előtt.
Egy másik tálba a natúr joghurthoz reszelj a reszelő finom fogazatán egy gerezd fokhagymát.
Ezt követően keverd ki a görög joghurtot a sóval, borssal, kaporral és az oregánóval.
Majd keverd hozzá a lecsöpögtetett reszelt uborkát is.
A salátát hidegen tálald, ha szükséges tedd a hűtőbe.
Nézd meg ezeket a recepteket is:
Tzatziki saláta
Hozzávalók
Follow The Directions
Az uborka felső részét vágd le (ahol keserű ízű lehet), majd pucold meg.
A megtisztított uborkákat reszeld le a reszelő durva felületén.
Sózd meg és hagyd néhány percig állni, hogy a felesleges levet kiengedje az uborka. Érdemes egy tálba, szűrön keresztül lecsepegtetni és finoman át nyomkodni felhasználás előtt.
Egy másik tálba a natúr joghurthoz reszelj a reszelő finom fogazatán egy gerezd fokhagymát.
Ezt követően keverd ki a görög joghurtot a sóval, borssal, kaporral és az oregánóval.
Majd keverd hozzá a lecsöpögtetett reszelt uborkát is.
A salátát hidegen tálald, ha szükséges tedd a hűtőbe.
Szólj hozzá!