Töltött tojás 3-féle ízben

Töltött tojás
Töltött tojás
  • Előkészítés
    15 perc
  • Sütés/főzés
    20 p (hűtéssel)
  • Adag
    4
  • Ready In
    35 perc

A töltött tojás népszerű szereplője különböző összejöveteleknek és persze a húsvéti hidegtálaknak. Elkészítése végtelenül egyszerű és gyors. Számtalan formában elkészíthető és gazdaságos étel. Ez alkalommal háromféle töltött tojás változatot mutatunk be.

Mindhárom esetben a tojáskrém alap maga a tojássárgájából készített krém. Természetesen az egyik töltelék a hagyományos, klasszikus tojáskrém. Emellett egy mediterrán és egy angol változatot mutatunk be.

Spanyolországot a töltött tojások tonhalas-olajbogyós változata hódította meg, és az év bármely szakaszában szívesen fogyasztják. Ideális lehet, mint egy könnyű, de tápláló vacsora, ugyanakkor tapasként is nagyszerű fogás.

Az angol nyelvterületeken a töltött tojást Deviled Eggs-nek, azaz ördögtojásnak hívják. És hogy miért ördögtojás? A wikipédia szerint az intenzív, olykor csípős fűszerezése miatt kapta ezt az elnevezést még a XVIII. században. Ebben a harmadik receptben, az én egyik kedvencemet, a bacon, sajt és chili kombinációjából készült töltött tojást mutatjuk be.

Tippek, megjegyzések a töltött tojás elkészítéséhez

1. A töltött tojások elkészítését a tojások megfőzésével kezdjük. Ezt többféle módon is megtehetjük. Válaszd a számodra szimpatikusabbat. Az első esetben egy edényben forraljunk vizet és sózzuk meg. Óvatosan egyesével helyezzük a tojásokat a vízbe. Belehelyezésnél, kanállal kicsit forgassuk meg, így a sárgája nagyobb eséllyel marad középen. A tojásokat, újra forrástól számított 8 percig főzzük. A másik esetben hidegvízben tesszük fel főzni a tojásokat és ugyancsak forrástól számított 8 percig főzzük. Innentől, az eljárás ugyanaz. Amikor megfőttek a tojások, akkor jéghideg vízbe szedjük, vagy folyamatosan folyóvíz alatt lehűtjük őket. Még a lehűlés előtt egy kanállal megütögetjük a héját, hogy megrepedjen és a hidegvíz beszivárogjon a héja alá. Hagyjuk további 3-5 percet a hidegvízben és így sokkal könnyebb lesz eltávolítani a tojás héját.

2. A tojáskrém alap majonéz hozzáadásával készül. Ezekben a receptekben nem használunk vajat. A majonéz helyettesíthető tejföllel is.

3. A recept elkészítési ideje tartalmazza a tojások hűtési idejét is, ami kb. 10 perc.

További reggeli recept ötleteket a Reggeli receptkategóriában találsz.

Töltött tojás 3 féle ízben videó:

Ingredients

    Directions

    Step1
    Töltött tojás

    Elsőként a tojáskrémalapot készítjük el. Ez a krém adja majd mindhárom töltelék alapját. A megpucolt főtt tojásokat vágd félbe és a sárgáját tedd egy keverőtálba.

    Step2

    Egy villával törd össze a tojássárgáját és keverd ki 3 ek majonézzel, ízesítsd sóval, borssal. Amennyiben szükséges keverj hozzá még majonézt, amíg a kívánt sűrűséget eléred.

    Step3
    Töltött tojás

    Ezt az alapkrémet oszd szét három kisebb keverőtálba. Minden egyes adag más ízesítést kap. Bemutatunk egy klasszikus, egy mediterrán tonhalas-olajbogyós töltött tojást és tojáskrémet. Illetve egy angolos bacon, sajt és chili variációt.

    Step4
    Töltött tojás

    A klasszikus tojáskrém elkészítéséhez mustárt és petrezselymet kell az alapkrémhez keverni. Ízlés és szokás szerint kiegészítheted újhagymával és/vagy pirospaprikával is a receptet.

    Step5
    Töltött tojás

    A mediterrán tonhalas változat esetében az alap krémhez keverd hozzá a további hozzávalókat: tonhal, karikára vágott olívabogyó, friss, apróra vágott petrezselyem, és máris kész a tojáskrém.

    Step6
    Töltött tojás

    Az angolos változatnál ügyelj rá, hogy a szalonnát finomra vágd, ugyanis a kisebb darabok könnyebben elkeverhetőek a krémben. A szalonnát érdemes lepirítani felhasználás előtt. Nemcsak finomabb lesz, de roppanós textúrát ad a krémnek.

    Step7
    Töltött tojás

    Add az alapkrémhez a finomra vágott újhagymát.

    Step8
    Töltött tojás

    Add hozzá a reszelt sajtot és a megpirított baconszalonnát. A sajt lehet ízlés szerint bármilyen. Keverd össze alaposan.

    Step9
    Töltött tojás

    Majd add hozzá az ugyancsak apróra vágott chilit és szórd meg pirospaprikával (ízlés szerint).

    Step10
    Töltött tojás

    Az elkészült tojáskrémekkel töltsd meg a tojásfehérjéket. A töltött tojásokat díszítheted még reszelt sajttal, olivabogyóval, friss petrezselyemmel. A maradék tojáskrém mártogatósnak vagy szendvicskrémnek is felhasználható.

    Download PDF

    Nézd meg ezeket a recepteket is:

    Leave a Review

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük