Húsgombóc paradicsomszószban

Húshombóc paradicsomszószban
  • Előkészítés
    20 perc
  • Sütés/főzés
    20 perc
  • Adag
    4
  • Megtekintés
    1 935

Amikor a húsgombóc paradicsomszószban ételre gondolunk, akkor általában elsőként a töltött paprika ugrik be. Na most ez a recept, nem az 😅. A paradicsomos húsgombócokat a világ minden táján készítik és nemcsak paprikába töltve. Már alapban a húsgombócokat is többféleképpen el lehet készíteni, a kész ételről már nem is beszélve.

Ebben a receptben a húsgolyókat rizs hozzáadása nélkül, minimális zsiradék felhasználásával, sütőben sütve készítem el és utána helyezem a szószba és főzöm készre. Hozzá a paradicsomszósz egyszerűen és gyorsan elkészíthető és különböző módon ízesíthető. Én most mediterrán fűszereket használok az ízesítéséhez, azonban kevés zeller és parmezán sajt hozzáadásával tovább fokozható az olaszos ízvilág.

A húsgombócok és a mediterrán ízek szerelmeseinek feltétlenül ajánlom ezt a paradicsomos húsgombóc recept kipróbálását. Ha ezt a receptet szeretnéd kipróbálni keleti ízvilággal, akkor a Teriyaki húsgombóc receptet mindenképp ajánlom figyelmedbe.

Megjegyzés a húsgombóc paradicsomszószban recepthez:

– Be kell, hogy valljam, hogy amikor ezt az ételt készítettem, akkor a húsgombócok mellé két eltérő szószt csináltam. Az egyik a paradicsomszósz, amit ebben a bejegyzésben bemutatok, míg a másik egy ázsiai ízvilágú Teriyaki szósz. Így kérlek vedd figyelembe, hogy a megadott mennyiségek a húsgombócokra vonatkozólag 4 személyre szólnak, míg a szószra megadott mennyiségek 2 személyre. Ha te csak 1 féle szószt készítenél, akkor egyszerűen csak duplázd meg a szószhoz megadott mennyiségeket.

– A darált húsból a sertés és marha keverékét választottam, persze lehet ízlés szerint szárnyas, sertés és marha is.

– A húsgombóc akár bő olajban is kisüthető a fasírthoz hasonlóan, viszont ahogy most készítem sütőben sütve, a konyha tiszta maradt, az átható olajszag is elmarad és még egészségesebb is, mivel szinte alig kell zsiradékot használni hozzá.

– A húsgombócok formázása előtt, enyhén nedvesítsd, vagy olajozd meg a kezed. Így sokkal könnyebb lesz a gombócozás, nem fog ráragadni a hús a kezedre, tenyeredre.

– A munkamenetben érdemes először a húsgombócokat elkészíteni, mert míg sülnek a gombócok a sütőben, addig nyugodtan elkészül a szósz is, így erre nem kell külön extra elkészítési időt számolni.

– A paradicsomszósz elkészítésénél ketchuppal helyettesítettem a cukrot, ami kiválóan édesíti a szószt, így nem kell külön cukrot hozzáadni.

– A receptben megadott hozzávalókból nekem 26 húsgombóc jött ki, ez 4 személyre ideális mennyiség.

Kezdőknek kiegészítés-tanács az ideális munkamenethez:

1.     Készíts elő minden hozzávalót (mosás, pucolás)

2.    Gyúrd össze a hozzávalókat a húsgombóchoz.

3.    Kapcsold be a sütőt.

4.    Míg a sütő melegszik gyúrd meg a gombócokat.

5.    Tedd be a sütőbe a gombócokat.

6.    Míg sülnek a gombócok, készítsd el a szószt.

Hozzávalók

Húsgombóchoz (4 személyre):

Paradicsomszószhoz (2 személyre):

    Receptleírás

    Lépés 1

    A darált húst tedd egy keverőtálba és egy kanál segítségével, formálj egy krátert. Add hozzá az összes alapanyagot a zsemlemorzsa kivételével, és dolgozd össze alaposan a masszát.

    Lépés 2

    Ezt követően, keverd hozzá a zsemlemorzsát és keverd el egyenletesen a darált hússal.

    Lépés 3
    Húshombóc paradicsomszószban

    Formálj kis gombócokat a megnedvesített kezeddel, majd a megformált húsgolyókat helyezd egy kiolajozott sütőtálba.

    Lépés 4
    Húshombóc paradicsomszószban

    Amikor megtelt a tepsi, tedd előmelegített sütőbe és süsd 200 ºC fokon, 15 percig.

    Lépés 5

    Míg sülnek a gombócok, elkészítjük a paradicsomszószt. Ehhez egy serpenyőben pirítsd le az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát.

    Lépés 6

    Amikor üvegesre pirult, fűszerezd bazsalikommal, kakukkfűvel, oregánóval, sóval és borssal. Keverd át néhányszor, hogy az olaj átvegye a szárított fűszerek ízét.

    Lépés 7

    Öntsd hozzá a sűrített paradicsomot, majd add hozzá a ketchupot és kissé pirítsd át a mártás alapját.

    Lépés 8
    Húshombóc paradicsomszószban

    A közben készre sült húsgolyókat szedd át a felforralt paradicsomszószba, és forrald össze az ízeket.

    Lépés 9
    Húshombóc paradicsomszószban

    Tálaláskor megszórható friss zöldfűszerrel, szinte bármelyik kiválóan illik hozzá (petrezselyem, bazsalikom, oregánó).

    Nézd meg ezeket a recepteket is:

    Szólj hozzá!

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük