Grincsfa készítése – karácsonyi dekoráció

Grincsfa készítése

A grincsfa nagyszerű dekorációs ötlet karácsonyra. Ennek a meghitt ünnepnek elengedhetetlen kelléke a karácsonyfa.

Gyerekkoromban elvarázsolt az otthonunkat betöltő fenyőillat, a karácsonyfát díszítő színes gömbök és fények játéka. Nálunk, sok más családhoz hasonlóan plafonig ért a fa.

Karácsonyi dekoráció

Miért érdemes grincsfát készíteni karácsonyra?

A grincsfához nem lesz szükség egész fára, csak néhány fenyő- vagy cipruságra, amelyből élő és illatos karácsonyfát készíthetsz. A lemetszett gallyakat beszerezheted egy kirándulás során, vagy akár kertészetekben vásárolhatsz is. Öntözhetősége miatt lassabban száradnak ki a levelek és tovább gyönyörködhetsz a fában. Az ilyen típusú karácsonyfa nemcsak egyedi, hanem kíméli a természetet is. Ha neked is fontos a bolygónk, talán érdemes ezt a környezetkímélő ötletet kipróbálni.

Az ünnepek elteltével az utcákat ellepi a kidobott, száradó fák tömege. A szomorú látvány a karácsonyt követő naptól kora tavaszig elkísér. Ismert tény, hogy karácsonyi időszakban költünk a legtöbbet az év folyamán, ahogy készülünk az ünnepekre, vásárolunk díszeket, ajándékot és karácsonyfát…

Grincsfa készítése

A grincsfát készíthetjük asztali dísznek, vagy akár karácsonyfa helyett is. A fa méretét a fenyőágak mennyisége és mérete fogja meghatározni. Egyszerűen és gyorsan összeállítható. Csak pár hozzávaló, kellék szükséges hozzá, meg persze némi kreativitás.

A grincsfa formája leginkább egy manó sapkájához hasonlítható, amely alulról fölfele vékonyodik és a vége kissé lekonyul. A fa elkészítésekor ennek a formának az elérésére törekedjünk.

A grincsfa méretétől függően kb. 20-30 percet vesz igénybe.

Grincsfa elkészítéséhez szükséges hozzávalók:

6-8 fenyő vagy ciprus ág(acska) méretfüggő

1 db száraz faág, farúd

kötöző zsinór

oázis (virágkötészeti szivacs jellegű anyag)

kaspó

díszek

Grincsfa készítése lépésről-lépésre, fotókkal kiegészítve:

1. A bemutató felvételeken olyan kaspót használtam, ami a beillesztett tűzőhabbal készen vásároltam. Ha ilyened nincs, akkor se aggódj, könnyen elkészíthető otthon is. Nem kell mást tenned mint, az oázist a kaspó méretére vágni és a cserépbe illeszteni. Az oázishab szerkezete formálható, ezáltal könnyen beilleszthető. Ezután locsold meg az oázist.

Dekorációs alap

2. A cserép közepébe szúrj egy száraz ágat. Ez a gally lesz a támasza a karácsonyfának.Grincsfa alapok

3. Ezt követően szúrkáld körbe a karácsonyfa ágaival az oázist. A fának adj formát az ágak felhasználásával, ha szükséges vágj le a hosszából. Érdemes a levágott darabokat is felhasználni. A cserép közepén lévő ág köré tűzve őket, sűrűbbnek tűnik a karácsonyfa.

Grincsfa felépítése

Grincsfa keszitese

Grincsfa keszitese

 

4. Ezt követően tekerd körbe az általad választott kötöző zsinórral a fát, megadva annak a végső formáját. A grincs sapka kialakításához kissé görbítsd meg a fa tetejét, a kötözéssel pedig add meg az ívét.

Fa kötözése

Grincsfa keszitese

5. Amikor a karácsonyfa elkészült, a dísztés következik. Ezt mindenki a saját ízlése szerint megteheti 😊.

Grincsfa díszítése

Grincsfa díszítése

Karácsonyi dekoráció

Grincsfa készítése videó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük