Gazpacho – hideg zöldségleves

Gazpacho
  • Előkészítés
    15 perc
  • Sütés/főzés
    0 perc
  • Adag
    2
  • Megtekintés
    1 026

A gazpacho, spanyol eredetű paradicsomos zöldséglevesről kevésbé közismert, hogy két fajtája létezik, a manchego és az andalúz. Érdekes, hogy az azonos elnevezés ellenére nagy különbségek akadnak közöttük. A gazpacho manchego inkább csirkés egytálétel, melyet melegen fogyasztanak egész évben.

Most itt, a nálunk is ismert andalúz receptjét mutatjuk be, amelyet a forró nyári napokon fogyasztanak, néha csak egyszerűen pohárba töltve, frissítő italként. Ez a leves hidratál, felfrissít és táplál, egyúttal egy sor nyomelem, ásványisó és egyéb tápanyag forrása. Az igazi gazpacho titka az érett paradicsomban rejlik és hogy jól lehűtve tálaljuk. Ezt az egészséges levest nagyon egyszerű elkészíteni,  azonban az elkészítéséhez szükséges egy botmixer vagy turmix gép.

Itt Spanyolországban ahány ház annyi gazpacho létezik, mindenki az ízlése szerint készíti el. Ennek a finom, hideg nyári levesnek általában paradicsom, édes paprika, uborka és fokhagyma adja az alapját. Lehetnek eltérések pl., van aki kenyeret és hagymát sem tesz bele, inkább külön tálalja és mindenki aszerint szed az ételéhez, ahogy azt szereti. Tehetsz tört jeget is a zöldségekhez turmixolás előtt az instant frissítő hatás eléréséhez.

Tppek a leves elkészítéséhez:

  1. A zöldségek aprításánál vedd figyelembe a turmixgép/botmixer teljesítményét. Minél kisebb teljesítményű, annál apróbbra vágd a zöldégeket, hogy ne terheld túl a gépet.

  2. A spanyol háziasszonyok ki szokták vágni a fokhagyma közepén futó eret, mert úgy tartják, hogy a fokhagyma íze nem “ismétlődik újra”, vagyis a későbbiekben sem lesz sokkal intenzívebb az íze az ételben.

  3. Ha frissítő italként fogyasztanád a levest, akkor a kenyér el is hagyható. Amúgy az éttermi elkészítés során a glutén érzékenyekre való tekintettel sem tesznek bele kenyeret.

  4. A kenyér a leves sűrítésére szolgál. Választható az az opció, hogy kihagyod a levesből és tálaláskor krutonnal helyettesíted.

  5. A levest tálaláskor apró kockára vágott nyers zöldségekkel is szokták díszíteni (uborka, paprika), valamint egy kevés olivaolajjal.

További leves recept öteleteket az előételeken belül a LEVES kategóriára kattintva találsz.

Gazpacho - hideg nyári leves vagy hűsítő ital recept videó:

Hozzávalók

    Receptleírás

    Lépés 1
    Gazpaxho

    Az uborkát pucold meg és vágd a többi nyers zöldségekkel együtt kisebb darabokra, majd tedd a turmixgépbe, vagy egy magas falú edénybe/kancsóba. Ha kigyóuborkát használsz, akkor az mehet héjastúl, nem kell megpucolni.

    Lépés 2
    Gazpacho

    Áztasd a száraz kenyeret a vízbe, majd felhasználás előtt nyomkodd ki belőle a felesleges vizet. Azonban, ha frissítő italt szeretnél, a kenyér elhagyható.

    Lépés 3

    Az edénybe helyezett darabolt zöldségeket ízesítsd sóval, bossal és őrölt köménnyel.

    Lépés 4
    Gazpacho

    Locsold meg gazdagon extra szűz olívaolajjal.

    Lépés 5
    Gazpacho

    Adj hozzá borecetet ízlés szerint.

    Lépés 6
    Gazpacho

    Turmixold össze a levest.

    Lépés 7
    Gazpacho

    Szűrd át a levest, ha krémes lágy levet szeretnél kapni. Ez a lépés akár el is hagyható, ha a géped lehetővé teszi a krémes, homogén állag elérését.

    Lépés 8
    Gazpacho

    Tálald pirított kenyérkockával, apróra vágott uborkával, paprikával (ízlés szerint).

    Lépés 9
    Gazpacho

    Download PDF

    Nézd meg ezeket a recepteket is:

    Szólj hozzá!

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük