Ötletes ételdekoráció – Tuile Coral

eteldekoracios otlet

Tuile Coral készítése a sztárséfek mintájára

Az ételdekorációk sokaságából a tuile coral ételdíszt hoztunk mára, mely nem igényel speciális felszerelést vagy szakértelmet. Kis fantáziával, hétköznapi tárgyakkal és alapanyagokkal a sztárséfek mintájára tálalható az általad készített finomság.

Honnan kapta a Tuile Coral a nevét?

A tuile egy francia eredetű, vékony, ropogós, általában ívelt, édes vagy sós ostya, amelyet leggyakrabban tésztából (de esetleg sajtból is) készítenek, amit leginkább más ételek kíséretében szolgálják fel. A Tuile a cserép francia szó, a tetőcserép alakja után kapta a nevét. A tuile-t sokszor magyarul tüllként emlegetnek.

Tuile Coral több színben és ízben

Gyönyörű és nagyon esztétikus ételdísz. Egyaránt használható dekorációnak desszertekhez és sós ételekhez is. Mi itt egy semleges, enyhén sós ízű tuile-t készítünk, de ezt könnyedén lehet ízlés szerint variálni.

Készíthetünk tuile korallokat a kívánt színben és ízben. Használhatunk egyszerűen ételszínezéket, ahogy a leírásban és videóban, vagy zöldségekből, gyümölcsökből nyert színezőanyagot, pl. narancslé, céklalé, tintahal tintája. Ebben az esetben kevesebb vizet kell hozzáadni. A tuile ízét is lehet intenzívebbé tenni, pl. vaniliaaromával, fahéjjal.

A tuile roppanós, sós vagy édes ételdísszel elegánssá varázsolhatsz egy szimpla vacsit is. Nem is gondolnád, hogy ezzel az egyszerű technikával, milyen látványos ételdíszítés készíthető. Könnyen, rövid idő alatt és ráadásul finom is.

Tuile Coral recept:

Elkészítési idő: kb. 20 perc

16 cm serpenyőben készítve 6 db lesz belőle.

Hozzávalók:

60 g olaj

55 g víz

10 g liszt

1 csipet só

ételfesték (ha színeset szeretnél)

Ez egy alaprecept, de természetesen helyettesítheted a vizet mással, pl. hal alaplével és az ételfestéket a tintahal tintájával. Ezáltal a recept egy többlet ízt kap és már nem csak egyszerű dekoráció lesz, hanem gasztronómia élmény is.

Tuile Coral 23

1. Töltsd egy magas tálba az olajat, a langyos vizet és a lisztet. Adj hozzá egy csipet sót, majd egy botmixerrel dolgozd, csomómentesre.

Tuile Coral készítés

2. Ha színes Tuile Coral-t szeretnél készíteni, akkor oszd annyi kis tálba a masszát, amennyi színnel dolgozni kívánsz, majd keverd ki a neked tetsző árnyalatot.Tuile Coral

3. Forrósíts fel egy teflon serpenyőt vagy palacsintasütőt, majd a masszát süsd ki palacsinta készítés mintájára. Nagyon ügyelj a felcsapódó forró olaj cseppekre. A víz és az olaj nem keveredik. A tészta a sütés során elveszíti víztartalmát és az olaj is különválik, melyet félre tehetsz későbbi felhasználásra.eteldiszites 14 eteldiszites 15 eteldiszites 16

4. Az elkészült “hálót” finoman emeld fel és papírtörlőn itasd fel a felesleges olajat róla.eteldiszites 17

 

További ételdekorációs ötleteket a gasztroblogunk Tippek, ötletek kategóriájában találsz.

 

Ötletes ételdekoráció - Tuile Coral + 2 extra ötlet 😉 videó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük