Tálalás, ételdíszítés

Tálalás

A modern konyha fogásai nemcsak ízükkel és összetételükkel varázsolják el a vendégeket. Az étel tálalása, amely a modern felfogás szerint a látvány, az íz és textúra harmóniájának köszönhetően, minden érzékszervünkre hat. Minden tál egy alkotás. A tálalandó fogást a séf (CHEF) kreativitása és szakmai felkészültsége szerint rendezi el a tálon.

Ha szeretnél az étel tálalás művészetébe belekóstolni, akkor ez a bejegyzésünk neked szól. A tálalásnál összpontosíthatunk az étel vagy a tányér díszítésére, vagy akár mindkettőre. Ebben a bejegyzésben a tányér díszítéséhez adunk néhány ötletet.

Tálalás

Próbáld ki magad, engedd szabadjára a fantáziádat és alkoss szépeket! Néhány trükk és kiegészítő segítségével te is könnyen elkészítheted ezeket a varázslatokat.

Az alábbiakban bemutatott tálalások elkészítéséhez nincs különleges alapanyagokra vagy eszközökre szükséged (kezdők is nyugodtan neki ugorhatnak).

Sikeres és látványos tálalás

Az alábbiakban adunk néhány tippet és tanácsot a sikeres és látványos tálaláshoz:

  1. A tányér kiválasztása fontos. A legjobb választás egy semleges, és halvány színű (esetleg fehér) tál. Legyen szempont a tál kiválasztásakor, hogy annak mérete illeszkedjen a tálalandó étel adagjának a nagyságához.

  2. Figyelj rá, hogy csak fogyasztásra alkalmas dolgokat használj fel a díszítéshez.

  3. A sötét tálak szépen illeszkednek világosabb tónusú alapanyagokhoz, mint fehér húsú halak vagy puliszka stb.

  4. A pontozásos dekorációhoz használj püréket vagy szószokat, amiket kedved szerint ételszínezékkel meg is bolondíthatsz.

  5. A porcukrot színezheted por formátumú ételfestékkel.

  6. Balzsamecettel festhetsz és rajzolhatsz is, eszközhasználattól függően.

  7. A bemutatott eszközökön kívül használhatsz más formákat is a pecsételéshez. Természetesen a formákat használhatod keretként is, például rizs vagy pürék adagolásához a tálon.

Tálalás, tányérdíszítés fűszerekkel

Sima szárított fűszerrel, pl. bazsalikommal, petrezselyemmel, pirospaprikával a tányér szélére kisebb pontokban megszórva, szép, mutatós keretet adhatsz az ételnek. Próbálj olyan fűszert használni, ami nem annyira domináns ízű, illetve figyelj rá, hogy illeszkedjen az étel ízvilágához.

Mátrai borzaska

Balzsamecetes tányérdíszítés

A balzsamecet (krém) sokrétűen felhasználható. Alkalmas rajzolásra, pontozásra és festésre is. De használhatsz majonézt kevés szójaszósszal vagy szarvasgombával, curry-vel vagy wasabival színezve és ízesítve. A másik lehetőség pürék készítése. A püré készíthető bármilyen zöldségből. Én céklát és boniátot (édes burgonya) használtam a lentebb bemutatott leírásban és videóban.

Tálalás

További tálalási ötletek

Az ételek tálalásáról oldalakat lehetne írni, annyiféle módszer, technika létezik. Most ezek közül néhány egyszerűbb technikát mutatunk be neked. Ha további tálalási trükk, ételdekoráció is érdekel, akkor ajánlom a Tuile Coral elkészítésének videóját is.

Tálalás, tányérdíszítés egyszerűen videó:

Dekorációs recept a céklás püréhez:

Elkészítési idő: kb. 20 perc

1 db burgonya

½ főtt cékla

20 g vaj

100 ml tej

só, bors

Elkészítési mód:

  1. A nyers burgonyát pucold meg, vágd kockára és tedd fel főni sós vízben.

  2. A megpuhult krumplit szűrd le, majd tedd egy turmixgépbe (használhatsz botmixert vagy manuálisan is készítheted) és turmixold össze a a felkockázott főtt céklával, a vajjal, a tejjel, a sóval és borssal.

  3. Az elkészült pürét passzírozd át, majd töltsd egy adagoló üvegbe vagy pipettába.

Dekorációs recept az édes burgonya (boniato) püréhez:

1 db édes burgonya

80 ml alaplé

20 g vaj

őrölt gyömbér

őrölt szerecsendió

só, bors

Ezen püré készítési módja megegyezik az előzővel, vagyis a céklás pürével.

Kellemes kreatívkodást! 🥰

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük