Töltött cukkini “csőre töltve”

Toltott cukkini
  • Előkészítés
    10 perc
  • Sütés/főzés
    20 perc
  • Adag
    2
  • Megtekintés
    1 763

Amikor azt mondjuk töltött cukkini, akkor leginkább a hosszában félbevágott, darálthúsos, esetleg besameles, reszeltsajttal megszórt töltött cukkinire gondolunk. Ezt hívhatnánk hagyományos formában elkészített cukkininek is. Most mi ezt a finomságot egy pici csavarral új köntösbe öltöztettük.

Ebben a receptben a cukkinit darált hússal töltve, paradicsomszósszal készítjük. Az általunk készített „cső” formába töltött cukkini leginkább a tálalásban tér el a hagyományos verziótól, így a formájából adódóan joggal mondhatjuk, hogy csőben sült töltött cukkini 😊. Ezzel az apró trükkel elegáns és modern megjelenést adhatunk egy hétköznapi ételnek.

Az elkészítéshez szükséges vágás technikát a receptleírásban képekkel illusztráljuk. Nyugodtan eltérhetsz ettől a recepttől és választhatsz más tölteléket is hozzá, azzal is biztos nagyon finom lesz.

A cukkinire gyakran tavaszi-nyári zöldségként gondolunk, pedig egész évben kapható. Érdemes otthon a hűtőben tartani belőle. A cukkini tápláló, könnyű étel és semleges ízének köszönhetően sokoldalúan felhasználható. Gyakran használják diétás vagy fogyókúrás receptekhez alacsony kalória tartalma miatt. Ideális lehet ebédre vagy vacsorára is.

Megjegyzés a töltött cukkini elkészítéséhez:

  1. Ne aggódj, a paradicsomszósz mennyisége miatt. Számolnunk kell azzal, hogy a cukkini levet fog engedni a sülés során, ami bőséges mártást fog eredményezni.

  2. Ebben a receptben főtt rizst használunk a töltelék elkészítésénél, amire nem tértünk ki külön. Amennyiben neked nincs kész rizsed, akkor az elkészítési folyamatot a rizs főzésével kezdd és kb. 10 perccel hosszabb idővel kell számolnod.

Csőben sült cukkini recept videó:

Hozzávalók

    Receptleírás

    Lépés 1
    Töltöt cukkini

    A megmosott cukkininek vágd le a végeit, majd vágd 3 felé. Ezután egy kis kés segítségével vágd ki minden egyes zöldségdarab közepét oly módon, hogy alagutat formázzon. A cukkini kivájt belseje a töltelék részét fogja képezni.

    Lépés 2

    Lépés 3
    Toltott cukkini

    Lépés 4
    Toltott cukkini

    A kivájt cukkini belsőket aprítsd egészen finomra.

    Lépés 5
    Toltott cukkini

    A darálthúst tedd egy mélyebb tálba, add hozzá a főtt rizst, a tojást és az apróra vágott cukkinibelsőket. Fűszerezd ízlés szerint sóval, borssal és friss petrezselyemmel, majd keverd össze alaposan az egészet.

    Lépés 6
    Toltott cukkini

    Lépés 7
    Toltott cukkini

    Töltsd meg a cukkini alagutakat és a maradék töltelékből formálj gombócokat.

    Lépés 8
    Toltott cukkini

    Lépés 9
    Toltott cukkini

    A töltött cukkiniket és a gombócokat helyezd egy hőálló tálba, majd kanalazd a paradicsomszószt a cukkinik és gombócok közé. Nem szükséges túl sok a paradicsomszószból ugyanis a cukkini levet fog engedni a sütés alatt, ezért lesz elegendő szósz ahhoz, hogy a gombócok átsüljenek.

    Lépés 10
    Toltott cukkini

    Ezután hints meg reszelt sajttal a csövek és töltelékek tetejét.

    Lépés 11
    Toltott cukkini

    Süsd 180 ºC fokra előmelegített sütőben, 20 percig.

    Download PDF

    Nézd meg ezeket a recepteket is:

    Szólj hozzá!

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük