- 2022.03.09.
- by Kulka Nikoletta
- 0 Like
- 0 / 5
- Konyha: Ázsiai konyha
- Nehézség: Könnyű
- Előkészítés20 perc
- Sütés/főzés20 perc
- Adag4
- Megtekintés2 265
A húsgombócok és a keleti ízek szerelmeseinek feltétlenül ajánlom ezt a Teriyaki húsgombóc recept „Terijaki” kipróbálását.
Jellemzően a teriyakis ételeknél a szószt és az alapot külön készítik el, ami jelen esetben a húsgombóc, de lehet csirkeszárnyalappal, vagy akár halból is készíteni.
Ebben a receptben sertés-marha darált hús keverékét választottam alapnak, amiből készülnek a húsgolyók, amelyeket a sütőben sütve készítünk el, minimális zsiradék felhasználásával. Persze ízlés szerint a darálthús lehet szárnyas, sertés és marha is és a húsgombóc akár bő olajban is kisüthető a fasírthoz hasonlóan. Az eredeti recept szerint is sütőben sütve készül és nem mellesleg a konyha is tisztább maradt, az átható olajszag is elmarad 😊.
FONTOS MEGJEGYZÉS A RECEPTHEZ
Be kell, hogy valljam, amikor ezt az ételt készítettem, akkor a húsgombócok mellé két eltérő szószt csináltam. Az egyik a Teriyaki szósz, amit ebben a bejegyzésben bemutatok, míg a másik egy mediterrán ízvilágú paradicsomszósz. Így kérlek vedd figyelembe, hogy a megadott mennyiségek a húsgombócokra vonatkozólag 4 személyre szólnak, míg a szószra megadott mennyiségek 2 személyre. Ha te csak 1 féle szószt készítenél, akkor egyszerűen csak duplázd meg a szószhoz megadott mennyiségeket.
Teriyaki szósz
Igazából a teriyaki szósz nagyobb közértekben is megvásárolható, a szójaszószhoz hasonlóan üvegbe csomagolva, de szerintem érdemes házilag elkészíteni, hiszen tényleg nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető és így nem kell mesterséges dolgokkal, ízfokozókkal terhelni a szervezeted. Mint ahogy fent is említettem, ezt a fényes szószt rengeteg féleképpen felhasználhatod, akár zöldség, hús vagy halalaphoz.
A szósz elkészítéséhez, ami mindenképp kell, az a szójaszósz, gyömbér és némi édesebb íz. Eredetileg a Mirin névre hallgató édes fehérbort használják, de ez kitűnően helyettesíthető bármilyen édes fehérborral, vagy almalével is. Sőt a japánok ananászlével is szokták készíteni.
Tippek a teriyaki húsgombóc elkészítéséhez:
A gombócok formázása előtt, enyhén nedvesítsd, vagy olajozd meg a kezed. Így sokkal könnyebb lesz a gombócozás, nem fog ráragadni a hús a kezedre, tenyeredre.
A szószt napokkal előre is elkészítheted. Lefedve, hűtőszekrényben akár 1 hétig is eltartható.
Viszont, ha egyszerre készíted el a szószt és a gombócokat, akkor érdemes először a húsgombócokat elkészíteni, mert míg sülnek a gombócok a sütőben, addig nyugodtan elkészül a szósz is.
A receptben megadott hozzávalókból nekem 26 húsgombóc jött ki, ez 4 személyre ideális mennyiség.
Kezdőknek kiegészítés-tanács az ideális munkamenethez:
Készíts elő minden hozzávalót (mosás, pucolás)
Gyúrd össze a hozzávalókat a húsgombóchoz.
Kapcsold be a sütőt.
Míg a sütő melegszik gyúrd meg a gombócokat.
Tedd be a sütőbe a gombócokat.
Míg sülnek a gombócok, készítsd el a szószt.
Nézz meg további érdekes recepteket is!
Teriyaki húsgombóc recept videó:
Hozzávalók:
Húsgombóchoz (4 személyre):
900 g darált hús
4 ek zsemlemorzsa
1 db tojás
1 gerezd fokhagyma
1 kk. őrölt pirospaprika
½ db édes paprika
¼ fej hagyma
só, bors
Teriyaki szószhoz (2 személyre):
150 ml szójaszósz
100 ml édes fehérbor (Mirin)
5 ml rizs ecet (vagy almaecet)
1 kk barnacukor
1 kk étkezési keményítő
1 kk szezámmag
1 gerezd fokhagyma
0.5 cm friss gyömbér
szezámolaj (olivaolaj)
petrezselyem
Receptleírás
A darált húst tedd egy keverőtálba és egy kanál segítségével, formálj egy krátert. Add hozzá az összes alapanyagot a zsemlemorzsa kivételével, és dolgozd össze alaposan a masszát.
Ezt követően, keverd hozzá a zsemlemorzsát és keverd el egyenletesen a darált hússal.
Formálj kis gombócokat a megnedvesített kezeddel, majd a megformált húsgolyókat helyezd egy kiolajozott sütőtálba.
Amikor megtelt a tepsi, tedd előmelegített sütőbe és süsd 200 ºC fokon, 15 percig.
Míg sülnek a gombócok, elkészítjük a terijaki szószt. Ehhez egy serpenyőben piríts le szezámolajon egy kis darab gyömbért és egy megtisztított fokhagyma gerezdet egészben. Ha szép sima mártásra vágysz, ne szeleteld fel egyiket sem. Add hozzá a barna cukrot és karamellizáld meg kissé. Kis csomók formálódhatnak és le is tapadhat a cukor a lábas aljára. Ezért elég, ha néhányszor megkevered és máris hozzáadható az első folyadék.
Öntsd hozzá a szójaszószt, a bort, a rizsecetet és borsozd meg a levet.
Forrald ki az alkoholt a mártásból. Hagyományosan hagyják elforrni a fölösleges folyadékot, ezt addig teszik amíg elérik a kívánt sűrűséget, majd a gombócokat csak bevonják a szósszal. Azonban ez alkalommal a húsgombócokat én szeretném több szósszal tálalni, ezért sűríteni fogom és bővebb szószt hagyok.
Ehhez keverj ki 1 kk kukoricakeményítőt kevés vízzel, majd öntsd a forrásban lévő mártáshoz.
Folyamatos kevergetés mellett, 2-3 perc alatt sűrítsd be a szószt, ízlés szerint. Ezzel a szósz el is készült.
A közben készre sült húsgolyókat szedd át a szószba, forgasd át és fedő alatt forrald össze néhány perc alatt.
Tálalás elött hintsd meg friss petrezselyemmel és ha van otthon, akkor apróra vágott metélőhagymával és szezámmaggal.
Nézd meg ezeket a recepteket is:
Teriyaki húsgombóc recept
Follow The Directions
A darált húst tedd egy keverőtálba és egy kanál segítségével, formálj egy krátert. Add hozzá az összes alapanyagot a zsemlemorzsa kivételével, és dolgozd össze alaposan a masszát.
Ezt követően, keverd hozzá a zsemlemorzsát és keverd el egyenletesen a darált hússal.
Formálj kis gombócokat a megnedvesített kezeddel, majd a megformált húsgolyókat helyezd egy kiolajozott sütőtálba.
Amikor megtelt a tepsi, tedd előmelegített sütőbe és süsd 200 ºC fokon, 15 percig.
Míg sülnek a gombócok, elkészítjük a terijaki szószt. Ehhez egy serpenyőben piríts le szezámolajon egy kis darab gyömbért és egy megtisztított fokhagyma gerezdet egészben. Ha szép sima mártásra vágysz, ne szeleteld fel egyiket sem. Add hozzá a barna cukrot és karamellizáld meg kissé. Kis csomók formálódhatnak és le is tapadhat a cukor a lábas aljára. Ezért elég, ha néhányszor megkevered és máris hozzáadható az első folyadék.
Öntsd hozzá a szójaszószt, a bort, a rizsecetet és borsozd meg a levet.
Forrald ki az alkoholt a mártásból. Hagyományosan hagyják elforrni a fölösleges folyadékot, ezt addig teszik amíg elérik a kívánt sűrűséget, majd a gombócokat csak bevonják a szósszal. Azonban ez alkalommal a húsgombócokat én szeretném több szósszal tálalni, ezért sűríteni fogom és bővebb szószt hagyok.
Ehhez keverj ki 1 kk kukoricakeményítőt kevés vízzel, majd öntsd a forrásban lévő mártáshoz.
Folyamatos kevergetés mellett, 2-3 perc alatt sűrítsd be a szószt, ízlés szerint. Ezzel a szósz el is készült.
A közben készre sült húsgolyókat szedd át a szószba, forgasd át és fedő alatt forrald össze néhány perc alatt.
Tálalás elött hintsd meg friss petrezselyemmel és ha van otthon, akkor apróra vágott metélőhagymával és szezámmaggal.
Szólj hozzá!