Teriyaki húsgombóc recept

Teriyaki húsgombóc
  • Előkészítés
    20 perc
  • Sütés/főzés
    20 perc
  • Adag
    4
  • Megtekintés
    2 265

A húsgombócok és a keleti ízek szerelmeseinek feltétlenül ajánlom ezt a Teriyaki húsgombóc recept „Terijaki” kipróbálását.

Jellemzően a teriyakis ételeknél a szószt és az alapot külön készítik el, ami jelen esetben a húsgombóc, de lehet csirkeszárnyalappal, vagy akár halból is készíteni.

Ebben a receptben sertés-marha darált hús keverékét választottam alapnak, amiből készülnek a húsgolyók, amelyeket a sütőben sütve készítünk el, minimális zsiradék felhasználásával. Persze ízlés szerint a darálthús lehet szárnyas, sertés és marha is és a húsgombóc akár bő olajban is kisüthető a fasírthoz hasonlóan. Az eredeti recept szerint is sütőben sütve készül és nem mellesleg a konyha is tisztább maradt, az átható olajszag is elmarad 😊.

FONTOS MEGJEGYZÉS A RECEPTHEZ

Be kell, hogy valljam, amikor ezt az ételt készítettem, akkor a húsgombócok mellé két eltérő szószt csináltam. Az egyik a Teriyaki szósz, amit ebben a bejegyzésben bemutatok, míg a másik egy mediterrán ízvilágú paradicsomszósz. Így kérlek vedd figyelembe, hogy a megadott mennyiségek a húsgombócokra vonatkozólag 4 személyre szólnak, míg a szószra megadott mennyiségek 2 személyre. Ha te csak 1 féle szószt készítenél, akkor egyszerűen csak duplázd meg a szószhoz megadott mennyiségeket.

Teriyaki szósz

Igazából a teriyaki szósz nagyobb közértekben is megvásárolható, a szójaszószhoz hasonlóan üvegbe csomagolva, de szerintem érdemes házilag elkészíteni, hiszen tényleg nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető és így nem kell mesterséges dolgokkal, ízfokozókkal terhelni a szervezeted. Mint ahogy fent is említettem, ezt a fényes szószt rengeteg féleképpen felhasználhatod, akár zöldség, hús vagy halalaphoz.

A szósz elkészítéséhez, ami mindenképp kell, az a szójaszósz, gyömbér és némi édesebb íz. Eredetileg a Mirin névre hallgató édes fehérbort használják, de ez kitűnően helyettesíthető bármilyen édes fehérborral, vagy almalével is. Sőt a japánok ananászlével is szokták készíteni.

Tippek a teriyaki húsgombóc elkészítéséhez:

A gombócok formázása előtt, enyhén nedvesítsd, vagy olajozd meg a kezed. Így sokkal könnyebb lesz a gombócozás, nem fog ráragadni a hús a kezedre, tenyeredre.

A szószt napokkal előre is elkészítheted. Lefedve, hűtőszekrényben akár 1 hétig is eltartható.

Viszont, ha egyszerre készíted el a szószt és a gombócokat, akkor érdemes először a húsgombócokat elkészíteni, mert míg sülnek a gombócok a sütőben, addig nyugodtan elkészül a szósz is.

A receptben megadott hozzávalókból nekem 26 húsgombóc jött ki, ez 4 személyre ideális mennyiség.

Kezdőknek kiegészítés-tanács az ideális munkamenethez:

  1. Készíts elő minden hozzávalót (mosás, pucolás)

  2. Gyúrd össze a hozzávalókat a húsgombóchoz.

  3. Kapcsold be a sütőt.

  4. Míg a sütő melegszik gyúrd meg a gombócokat.

  5. Tedd be a sütőbe a gombócokat.

  6. Míg sülnek a gombócok, készítsd el a szószt.

Nézz meg további érdekes recepteket is!

Teriyaki húsgombóc recept videó:

 

Hozzávalók:

Húsgombóchoz (4 személyre):

900 g darált hús
4 ek zsemlemorzsa
1 db tojás
1 gerezd fokhagyma
1 kk. őrölt pirospaprika
½ db édes paprika
¼ fej hagyma
só, bors

Teriyaki szószhoz (2 személyre):

150 ml szójaszósz
100 ml édes fehérbor (Mirin)
5 ml rizs ecet (vagy almaecet)
1 kk barnacukor
1 kk étkezési keményítő
1 kk szezámmag
1 gerezd fokhagyma
0.5 cm friss gyömbér
szezámolaj (olivaolaj)
petrezselyem

    Receptleírás

    Lépés 1
    Teriyaki húsgombóc

    A darált húst tedd egy keverőtálba és egy kanál segítségével, formálj egy krátert. Add hozzá az összes alapanyagot a zsemlemorzsa kivételével, és dolgozd össze alaposan a masszát.

    Lépés 2
    Teriyaki húsgombóc

    Ezt követően, keverd hozzá a zsemlemorzsát és keverd el egyenletesen a darált hússal.

    Lépés 3
    Teriyaki húsgombóc

    Formálj kis gombócokat a megnedvesített kezeddel, majd a megformált húsgolyókat helyezd egy kiolajozott sütőtálba.

    Lépés 4
    Teriyaki húsgombóc

    Amikor megtelt a tepsi, tedd előmelegített sütőbe és süsd 200 ºC fokon, 15 percig.

    Lépés 5
    Teriyaki húsgombóc

    Míg sülnek a gombócok, elkészítjük a terijaki szószt. Ehhez egy serpenyőben piríts le szezámolajon egy kis darab gyömbért és egy megtisztított fokhagyma gerezdet egészben. Ha szép sima mártásra vágysz, ne szeleteld fel egyiket sem. Add hozzá a barna cukrot és karamellizáld meg kissé. Kis csomók formálódhatnak és le is tapadhat a cukor a lábas aljára. Ezért elég, ha néhányszor megkevered és máris hozzáadható az első folyadék.

    Lépés 6
    Teriyaki húsgombóc

    Öntsd hozzá a szójaszószt, a bort, a rizsecetet és borsozd meg a levet.

    Lépés 7

    Forrald ki az alkoholt a mártásból. Hagyományosan hagyják elforrni a fölösleges folyadékot, ezt addig teszik amíg elérik a kívánt sűrűséget, majd a gombócokat csak bevonják a szósszal. Azonban ez alkalommal a húsgombócokat én szeretném több szósszal tálalni, ezért sűríteni fogom és bővebb szószt hagyok.

    Lépés 8
    Teriyaki húsgombóc

    Ehhez keverj ki 1 kk kukoricakeményítőt kevés vízzel, majd öntsd a forrásban lévő mártáshoz.

    Lépés 9

    Folyamatos kevergetés mellett, 2-3 perc alatt sűrítsd be a szószt, ízlés szerint. Ezzel a szósz el is készült.

    Lépés 10
    Teriyaki húsgombóc

    A közben készre sült húsgolyókat szedd át a szószba, forgasd át és fedő alatt forrald össze néhány perc alatt.

    Lépés 11
    Teriyaki húsgombóc

    Tálalás elött hintsd meg friss petrezselyemmel és ha van otthon, akkor apróra vágott metélőhagymával és szezámmaggal.

    Download PDF

    Nézd meg ezeket a recepteket is:

    Szólj hozzá!

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük