Articsóka serrano sonkával recept

Articsóka serrano sonkával
  • Előkészítés
    20 perc
  • Sütés/főzés
    20 perc
  • Adag
    2
  • Megtekintés
    1 852

Nyugodtan mondhatjuk, hogy az articsóka serrano sonkával, Spanyolországban az articsókás egytálételek egyik legnépszerűbb receptje. Amúgy is az articsóka a mediterrán térség kedvelt zöldsége, gyógynövénye és nem mellesleg számos kedvező élettani hatással bír amiről az Articsóka hatása az egészségre című bejegyzésünkben olvashatsz bővebben. Szirmai közt igazi kincs rejtőzik, gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban. Magas rosttartalma és alacsony kalória értéke miatt értékes szövetségese lehet a fogyókúrázóknak.

Felhasználásánál érdemes figyelni rá, hogy hasonlóan az avokádóhoz könnyen oxidálódik, ezért a megtisztított virágot tedd azonnal citromos vízbe. Ha nagyobb mennyiséget kell megpucolni belőle, használj gumikesztyűt, mert könnyen megfoghatja a kezed. Ha pedig nincs kéznél kesztyű, dörzsöld át a bőröd citrommal, így könnyedén eltávolíthatod a foltokat.

Az articsóka nyersen, finom szeletekre vágva akár saláta feltétként is fogyasztható.

Az articsókával kapcsolatban gyakran felmerül a kérdés, hogy hogyan kell megpucolni, mely része ehető az articsókának. Erről az Articsóka pucolása külön cikkükben olvashatsz bővebben.

Az Articsókás omlett egy másik közkedvelt articsókás egytálétel, melynek receptjét ITT találod. A spanyolok nagy előszeretettel fogyasztják reggelire. A spanyol omlett, amit leginkább tortilla névvel illetnek, alapvetően krumplival vagy articsókával szokás készíteni. A spanyolok egyik kulcsfontosságú tapas-a. Szinte tuti, hogy betérve egy tapas barba, a tortilla az megtalálható a tapas kínálatban.

A magyarokhoz hasonlóan a spanyolok is igencsak „kenyeresek”, így ezeket az egytálételeket is kenyér kíséretében szokás náluk fogyasztani.

Megjegyzés az articsóka serrano sonkával recepthez:

Az elkészítési időbe belevettük az articsóka pucolását is. Amennyiben üveges vagy konzerves articsókát használsz, akkor az elkészítésiidő kb. 10-15 perccel rövidül.

Articsóka serrano sonkával recept videó:

Hozzávalók

    Receptleírás

    Lépés 1
    Articsóka serrano sonkával

    Pucold meg az articsókát és tartsd egy tál citromos vízben áztatva a felhasználásáig. (Az articsóka pucolásáról a fent említett linken olvashatsz bővebben)

    Lépés 2
    Articsóka serrano sonkával

    Az apróra vágott hagymát pirítsd le és add hozzá a felkockázott serrano sonkát.

    Lépés 3
    Articsóka serrano sonkával

    Ízesítsd az alapot babérlevéllel, sóval és borssal.

    Lépés 4
    Articsóka serrano sonkával

    Szűrd le a vizet az articsókáról és add a pirított hagymás alaphoz. Forgasd át és párold néhány percig.

    Lépés 5
    Articsóka serrano sonkával

    Ezt követően öntsd hozzá a vizet és lefedve főzd kb. 15-20 percig, amíg az articsóka megpuhul.

    Lépés 6
    Articsóka serrano sonkával

    Az elkészült ételt hintsd meg friss petrezselyemmel. Friss vagy enyhén pirított kenyérrel tálalva a legeredetibb.

    Download PDF

    Nézd meg ezeket a recepteket is:

    Szólj hozzá!

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük