A karamell dísz készítése nem egy bonyolult dolog, csak egy kis fantázia kell hozzá. A karamellből készített díszek nagyon jól mutatnak tortákon, desszerteken, fagyikon vagy egyszerűen csak tányérdíszként és mindössze csak egy alapanyagra van szükség az elkészítéséhez 😉. Nyűgözd le szeretteidet ezzel az otthon is könnyen megvalósítható csodával.
A mai cikkben bemutatunk néhány ötletet, melynek elkészítése nem okozhat nehézséget. A karamell dísz elkészítéséhez készítettünk videót is, hogy könnyebben érthetővé tegyük a folyamatokat. Ebben a videóban 4 különböző forma (kétféle karamell háló, fészek, spirál) elkészítését mutatjuk be, de természetesen tetszés szerint bármilyen más forma is elkészíthető.

Néhány tipp és észrevétel a karamell dísz készítéséhez
FONTOS! A forró karamell fokozottan balesetveszélyes. Ezért dolgozz óvatosan, vigyázz ne égesd meg magad. Nem ajánlott gyerekekkel közösen készíteni.
A hűlés során a karamell megkeményedik. A bemutatott díszek elkészítési sorrendje követi a karamell hűlését, ami azt jelenti, hogy idővel, minél jobban hűl a karamell, annál keményebbé válik. Ennek megfelelően készíthetőek el a különböző formák. Valamelyik forma elkészítéséhez jobb a kissé megszilárdult karamell, valamelyikhez pedig a hígabb formája.
Munkafelületként használhatsz sütőpapírt, szilikon padot és rozsdamentes felületet, amelyekről könnyedén leválasztható a kihűlt és megkeményedett dísz.
A megdermedt karamell visszamelegítve újra folyékonnyá válik, így folytatható a munka.
A karamell párára és hőingadozásra érzékeny, ezért még aznap használd fel.
A karamellás lábas elmosogatása kihívásnak tűnhet, azonban nem az. Egyszerűen tölts fel a lábast vízzel és tedd fel forralni. A forró, cukros víz kiöntése után egyszerűen csak mosogasd el.
A recepthez szükséges egyetlen alapanyag a cukor. Ez lehet kristály- és porcukor is. (A porcukor gyorsabban olvad fel.)
Akkor lássuk csak hogyan készül ez a mutatós desszert dekoráció, a karamelldísz. Elkészítési idő kb. 30 perc.
Karamell dísz recept:
Hozzávalók:
200 g cukor (kristály- vagy porcukor)
Receptleírás:

1. Kezdésként öntsd a cukrot egy lábasba és lassú lángon olvaszd fel.

2. Az olvadó cukor keveréshez a lábast forgasd körkörös mozdulatokkal amíg átlátszó és folyékony lesz, majd vedd le a tűzhelyről.

3. A munka felszínt kissé olajozd meg díszítés előtt.

4. A kezdetben folyékony karamellel szép absztrakt formákat lehet rajzolni. Az elkészült formát hagyd kihűlni, majd válaszd le a sütőpapírról.

5. A második dísz elkészítéséhez a csurgatott karamellel rajzold meg a mintát.

6. Majd még melegen, válaszd le a rugalmas karamellt a sütőpapírról és göngyöld fel egy gyűrűvé.
7. A karamell fészek elkészítéséhez csomagolj alufóliába egy tálat, majd kend meg a felszínét kevés olajjal.

8. Karamellel rajzold meg a fészket.


8. Amikor a karamell megdermedt, csomagold ki a tálat és óvatosan válaszd le a fóliát az égetettcukor díszről.









