Bazsalikom a hétköznapokban

Bazsalikom elterjedése

A kerti bazsalikom, zöldbazsalikom, vagy még szokták édes bazsalikomnak is nevezni (Ocimum basilicum), egy igen jellegzetes kinézetű és ízű növény a mediterrán fajtáját tekintve, ami nálunk az egyik legelterjettebb, legközismertebb fajta. Eredetét illetöen Dél- Ázsia, India, és Afrika vidékeiről  került Európába több száz évvel ezelőtt.

A második legközkedveltebb bazsalikomfajta hazánkban a kisebb, apróbb levelű afrikai bazsalikomfajta, a citrombazsalikom. Ennek a fajtának kissé citromos mellékíze is van, innen kapta elnevezését. Ez a fajta is kiváló természetesen főzéshez, de ha szeretnénk a “citronykás” mellékízt intenzívebben érezni, akkor teákhoz, salátákhoz is nagyon ajánlott, frissen vagy akár szárított formában is. Ezen a két fajtán kívül még számos fajtát tartanak nyilván, amelyeknek illóolaj tartalmuk miatt, különféle más illatokra emlékeztetnek, mint például a fahéj, szegfűszeg, ánizs.

Bazsalikom a mindennapokban

Természetesen a bazsalikom használata elsődlegesen az ételek  fűszerezésben játszik szerepet, mint kiváló fűszernövény. A konyha világán kívül, a rengeteg jótékony hatásának köszönhetően, használható az orvoslásban, gyógyításban is, mint gyógynövény. Amiről még nem tettem említést, az a konyhakert, melynek elengedhetetlen alkotóeleme a bazsalikom, és a már említett sokrétűsége mellett, nagyon jó szúnyogriasztónak is tartják. Akár a kertünkben, vagy az ablakban cserépben nagyobb mennyiségben, nagy valószínűséggel a szúnyogokat távol tudjuk tartani. Ugyanígy, akár ha a szabadban vagyunk, a bazsalikom levelét bőrünkre dörzsölve nagyobb eséllyel fognak a szúnyogok elkerülni. Népi hagyomány szerint elűzi a legyeket is.

A bazsalikom konyhai felhasználása

A bazsalikom, mondhatni egy leginkább fűszerként elterjedt gyógynövény, az olasz és mediterrán konyha egyik alapfűszere. Például a “pesto”  az olasz konyha egyik leghíresebb bazsalikomból készült szósza. Egy eredeti olasz pizzát, tésztát bazsalikom nélkül el sem lehetne képzelni. Mind emellett paradicsomos ételek, zöldsaláták, gyümölcssaláták, levesek, rostonsültek, csirkés vagy zöldséges ételek remek ízesítője. Rendkívül jól megállja a helyét a sütemények, frissítő italok tekintetében is, szóval aki nyitott az új ízekre, annak mindenképp érdemes kipróbálnia.

Görögországban sem elhanyagolható a jelenléte, még a szabadban is megterem, nem hiányozhat egyetlen görög konyhakertből sem. Ugyanígy Ázsiában is része a mindennapoknak, ők még a bazsalikom magját is nagy előszeretettel használják fel.

Ha szeretnél a bazsalikomról még többet megtudni, akkor csak kattints ide.

1 Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük