Articsóka pucolása

Articsóka pucolása

Az articsókával kapcsolatban az egyik legnagyobb kihívás az articsóka pucolása. Aztán persze felmerülhet az a kérdés is, hogy melyik része fogyasztható? Milyen ételt lehet készíteni az articsókából?

A nem igazán elterjedt articsókával egy kissé távolságtartóak vagyunk. De ez csak mindaddig tart, amíg nem olvasunk utána, hogy mennyi jótékony tulajdonsággal rendelkezik, mennyire egészséges és amig meg nem kóstoljuk. Persze az articsókával kapcsolatban is fennáll az a helyzet, hogy vagy valaki nagyon szereti, vagy nagyon nem szereti.  

Ellenben a közép-európai országokkal, az articsóka a mediterrán térség kedvelt zöldsége, gyógynövénye. Fogyasztása számos kedvező élettani hatással bír. Szirmai közt igazi kincs rejtőzik, gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban.

Milyen articsókát válasszunk vásárláskor?

Ha vásárláskor szeretnél megbizonyosodni az articsóka frissességéről, csak nyomd meg enyhén a virágot. Ha keménynek, feszesnek érzed akkor friss a zöldség, ilyenkor a legfinomabb. Minél puhább a virág annál régebben lett a zöldség levágva.

 

Tippek az articsóka pucolásához

  1. Az articsóka könnyen oxidálódik, ezért a megtisztított virágot tedd azonnal citromos vízbe.

  2. Ha nagyobb mennyiséget kell megpucolni belőle, használj gumikesztyűt. Ha nincs kéznél, és megfogta a kezed a festékanyag, dörzsöld át a bőröd citrommal, így könnyedén eltávolíthatod a foltokat.

  3. Az egyik érdekes tulajdonsága, hogy blokkolja a szájban az édes íz érzékelő receptorokat. Ezért ha pl. vizet iszol utána édes ízűnek érzed.

Articsóka pucolása lépésről-lépésre képekkel:

Akkor nézzük is, hogyan történik ez az eljárás:

1. Készíts elő egy tál hideg vizet egy citrom kifacsart levével, majd a citrom héját is dobd a vízbe.

A virág szárát vágd le. Én tőből szoktam eltávolítani, de van, aki kissé hosszabbra hagyja, és megtisztítja a külső fás részektől. Csodaszépen mutat a feltálalt étel, azonban nem szokás megenni a szárat.

Articsóka pucolása 1. lépés

2. Ezután távolítsd el a virág kemény külső szirmait. A zsenge szirmokat tarts meg.

Articsóka leveleinek eltávolítása

3. Vágd le a virág csúcsának felső ⅓- nál a hegyes szirmokat.

Articsóka pucolása 4. lépés

Articsóka kemény leveleinek eltávolítása

4. Ezt követően távolítsd el a zöld részeket és a kemény szirmok maradványait.

Articsóka pucolása 6. lépés

5. A virág szívét vágd ketté és egy kanál, vagy kés segítségével távolítsd el a közepéből az apró pihéket.

Articsóka kettévágása

Articsóka szívének kiszedése

6. Az articsóka szíveket tedd citromos vizes tálba, hogy elkerüljük az articsóka oxidálódását (elszíneződését).

Felszeletelés

7. Ezt követően vágd a neked tetsző, illetve a receptben írt vastagságúra.

Articsóka pucolása videó:

Az Articsóka hatása az egészségre cikkünkben további fontos dolgokat tudhatsz meg az articsókáról.

Ha további egészséges receptet keresel, akkor kattints az Egészséges ételek” menüpontra, vagy ha articsóka receptet keresel, akkor kettints IDE.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük