Az articsókával kapcsolatban az egyik legnagyobb kihívás az articsóka pucolása. Aztán persze felmerülhet az a kérdés is, hogy melyik része fogyasztható? Milyen ételt lehet készíteni az articsókából?
A nem igazán elterjedt articsókával egy kissé távolságtartóak vagyunk. De ez csak mindaddig tart, amíg nem olvasunk utána, hogy mennyi jótékony tulajdonsággal rendelkezik, mennyire egészséges és amig meg nem kóstoljuk. Persze az articsókával kapcsolatban is fennáll az a helyzet, hogy vagy valaki nagyon szereti, vagy nagyon nem szereti.
Ellenben a közép-európai országokkal, az articsóka a mediterrán térség kedvelt zöldsége, gyógynövénye. Fogyasztása számos kedvező élettani hatással bír. Szirmai közt igazi kincs rejtőzik, gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban.
Milyen articsókát válasszunk vásárláskor?
Ha vásárláskor szeretnél megbizonyosodni az articsóka frissességéről, csak nyomd meg enyhén a virágot. Ha keménynek, feszesnek érzed akkor friss a zöldség, ilyenkor a legfinomabb. Minél puhább a virág annál régebben lett a zöldség levágva.
Tippek az articsóka pucolásához
Az articsóka könnyen oxidálódik, ezért a megtisztított virágot tedd azonnal citromos vízbe.
Ha nagyobb mennyiséget kell megpucolni belőle, használj gumikesztyűt. Ha nincs kéznél, és megfogta a kezed a festékanyag, dörzsöld át a bőröd citrommal, így könnyedén eltávolíthatod a foltokat.
Az egyik érdekes tulajdonsága, hogy blokkolja a szájban az édes íz érzékelő receptorokat. Ezért ha pl. vizet iszol utána édes ízűnek érzed.