- 2022.04.13.
- by Kulka Nikoletta
- 0 Like
- 0 / 5
- Előkészítés30 perc
- Sütés/főzés30 perc
- Adag4
- Megtekintés5 632
A mátrai borzaska isteni fogást mindenki ismeri és szereti. Szívesen választjuk egy étterem étlapjáról ebédre vagy vacsorára. Otthoni elkészítését azonban viszonylag ritkán vállalják be a háziasszonyok.
A hagyományos vasárnapi rántott hús helyett próbáld ki a borzaskát. Nincs, aki ellen tudna állni ennek a gazdag burgonyás bundában sült, fokhagymás karajnak, rajta tejföllel és olvadt sajttal. Egyszerű alapanyagokból, gyorsan és egyszerűen elkészíthető fogás, mellyel változatosságot vihetsz a heti menübe, de akár alkalmi fogásnak is megállja a helyét.
Tulajdonképpen ez egy fokhagymás rántott hús krumplibundában recept. Persze úgy, mint majdnem minden receptet, ezt is sokféleképpen elkészíthetjük. Most ezt nem részletezem, csak egy dolgot emelnék ki. Az egyik fontos eleme a receptnek a fokhagyma. Ezt különféle módon adhatjuk a recepthez. Jelen esetben én olajhoz adom hozzá és ezzel a fokhagymás-olajjal kenem meg a hússzeleteket, még a bundázás elött. Sokan a tejfölhöz keverik hozzá, amit a legvégén tesznek rá a megsült hússzeletre és arra a reszeltsajtot. Nekem az én változatom vált be jobban 😊, de ízlés szerint elkészítheted a második variáció szerint, vagy akár mindkettőt keverve is.
Megjegyzés a mátrai borzaska recept elkészítéséhez
Ha nem előre felszeletelt, hanem egész karajt vásárolsz alapanyagnak, akkor a húst kb. 1 cm, ujjnyi vastagságú szeletekre szeleteld fel. A végén maradó vastagabb szeletet úgy vágd ketté, hogy ne szeld át teljesen, hanem nyisd ketté. Ezután jöhet a klopfolás.
A mártai borzaska karaj helyett csirke- vagy pulykamellből is elkészíthető. Úgy is nagyon finom.
A bundázáshoz nyers burgonyát használunk, amit nagy lyukú reszelőn reszelünk le. Érdemes ezzel a lépéssel kezdeni az étel elkészítését, mert a lereszelt burgonyát meg kell sózni és kb. 10 percig állni hagyni (így nem veszítünk időt a várakozással).
A recept végén, amikor a tejföl és sajt a kirántott hússzeletekre kerül, pár percre sütőbe tesszük. Így a sajt jól megolvad és a tejföl nem sem hűti le a húst. Ha nagyon rohansz, akkor ez a lépés elhagyható.
Mátrai borzaska köret
Ha esetleg maradt a bekevert reszelt krumpliból (bundából), akkor abból krumpli tócsnit is készíthetsz. Nagyszerű köret, vagy önálló étel is. Ezenkívül sültkrumplit, főtt krumplit vagy rizst is szoktak köretként adni mellé.
Mátrai borzaska recept videó:
Hozzávalók
Receptleírás
Első lépésként, készítsd el a fokhagymás olajat. Ehhez vágj apróra három gerezd fokhagymát és tölts hozzá 100 ml olajat.
A megtisztított sertéskarajt vágd ujjnyi vastagságú szeletekre. Az utolsó, vastag szeletet nyisd ki egy vágással. Vágd félbe anélkül, hogy ketté szelnéd, majd nyisd ki.
Ezt követően klopfold ki a hús mindkét oldalát, és fűszerezd sóval, borssal.
Kend meg a karaj mindkét oldalát fokhagymás olajjal.
A megpucolt nyers burgonyát reszeld le a reszelő durva felén.
Sózd meg és hagyd kb. 10 percig pihenni. Ezzel a trükkel a burgonyából eltávolítható a víz nagy része.
Ha letelt az idő, akkor nyomkodd ki a felesleges vizet belőle és szedd egy másik tálba.
Add hozzá a tojásokat és a liszt felét. Ízesítsd borssal és sóval. Dolgozd el alaposan a masszát és add hozzá a liszt másik felét is. Ez a tócsni massza, ami a hússzelet bundázásához kell.
A fokhagymás-olajjal bekent hússzeleteket forgasd meg lisztbe,
majd a burgonyás (tócsni) masszába.
Mehet a forró olajba és süsd aranybarnára a borzaska mindkét oldalát.
A megsült hús szeleteket szedd egy papírtörlővel fedett tálra, hogy a felesleges olajat felitassuk róla.
Ezután helyezd a szeleteket egy sütőpapírral fedett rácsra, kend meg tejföllel és hintsd meg reszeltsajttal a tetejét.
180 fokra előmelegített sütőben olvaszd rá a sajtot. Tálald forrón. Fogyasztható bármilyen krumplis vagy rizses körettel vagy akár anélkül.
Nézd meg ezeket a recepteket is:
Mátrai borzaska recept
Hozzávalók
Follow The Directions
Első lépésként, készítsd el a fokhagymás olajat. Ehhez vágj apróra három gerezd fokhagymát és tölts hozzá 100 ml olajat.
A megtisztított sertéskarajt vágd ujjnyi vastagságú szeletekre. Az utolsó, vastag szeletet nyisd ki egy vágással. Vágd félbe anélkül, hogy ketté szelnéd, majd nyisd ki.
Ezt követően klopfold ki a hús mindkét oldalát, és fűszerezd sóval, borssal.
Kend meg a karaj mindkét oldalát fokhagymás olajjal.
A megpucolt nyers burgonyát reszeld le a reszelő durva felén.
Sózd meg és hagyd kb. 10 percig pihenni. Ezzel a trükkel a burgonyából eltávolítható a víz nagy része.
Ha letelt az idő, akkor nyomkodd ki a felesleges vizet belőle és szedd egy másik tálba.
Add hozzá a tojásokat és a liszt felét. Ízesítsd borssal és sóval. Dolgozd el alaposan a masszát és add hozzá a liszt másik felét is. Ez a tócsni massza, ami a hússzelet bundázásához kell.
A fokhagymás-olajjal bekent hússzeleteket forgasd meg lisztbe,
majd a burgonyás (tócsni) masszába.
Mehet a forró olajba és süsd aranybarnára a borzaska mindkét oldalát.
A megsült hús szeleteket szedd egy papírtörlővel fedett tálra, hogy a felesleges olajat felitassuk róla.
Ezután helyezd a szeleteket egy sütőpapírral fedett rácsra, kend meg tejföllel és hintsd meg reszeltsajttal a tetejét.
180 fokra előmelegített sütőben olvaszd rá a sajtot. Tálald forrón. Fogyasztható bármilyen krumplis vagy rizses körettel vagy akár anélkül.
Szólj hozzá!