A tökéletes tarhonyás hús

tarhonyas hus
  • Előkészítés
    30 perc
  • Sütés/főzés
    1 óra
  • Adag
    4
  • Megtekintés
    18 636

Hogy mi a különlegessége ennek a tarhonyás hús receptnek? Az, hogy nem lehet elrontani 😁.

Van egy trükk, amivel biztos sikert aratsz, és sokkal finomabb lesz, mint bármely másik tarhonyás hús recept. A tésztaszemek pörgősek maradnak, viszont nem lesz száraz az étel. A lényeg, hogy a tésztát nem külön vízben, hanem a pörkölt szaftjában főzzük ki, így sokkal ízletesebb lesz.

Ezt a receptet most sertés lapockából készítettem el, de ugyanolyan finom sertéscombból, pulykamellből, csirkemellfiléből és csirkecombfiléből is. A receptet tovább lehet bővíteni mindenféle “földi jóval”, pl. kolbásszal, krumplival, paradicsom, paprikával, sárgarépával és egyéb zöldségekkel. Igaz, ha jól tudom ebben különbözik a pásztortarhonya a tarhonyás hústól. Amiben van kolbász és krumpli, azt már pásztortarhonya névvel illetik.

Nem tudom, hogy Te melyik korosztályt képviseled, és vannak-e emlékeid a 80-as, 90-es évekből az általános és középiskolai menzás kaját illetően, de nekem ez az egyik kedvenc nosztalgikus ételem. Ráadásul ez a recept teljesen visszaadja az akkori ízvilágot.

Tekints meg további recepteket a Receptek menüpontra kattintva.

A tökéletes tarhonyás hús recept videó:

Hozzávalók

    Receptleírás

    Lépés 1
    tarhonyas hus

    A finomra aprított vöröshagymát 3 evőkanál olajon párold üvegesre.

    Lépés 2
    tarhonyas hus

    Tűzről lehúzva hintsd meg pirospaprikával, keverd össze.

    Lépés 3
    tarhonyas hus

    Pici pici vízzel öntsd fel és ismét keverd össze.

    Lépés 4
    tarhonyas hus

    Tűzre visszatéve forralj rajta egyet, majd tedd bele az időközben kis kockára vágott húst.

    Lépés 5
    tarhonyas hus

    Erős lángon kevergesd, míg a hús ki nem fehéredik, majd némi vizet aláöntve, sóval-borssal és a fűszerekkel ízesítve, fedő alatt alacsony energián főzd csaknem készre (kb. 50-60 perc).

    Lépés 6
    tarhonyas hus

    (Ez a lépés kihagyható: Amikor a hús már félig puha, elkezdjük a tarhonyát külön edényben 1 evőkanál olajon megpirítani. Én úgy szeretem, ha jól át van pirítva, barnásabbak a szemek, persze azért ne legyenek szenesek :). Ha nem szeretnéd átpirítani a tarhonyát, attól még az eredmény jó lesz, habár a pirítás add neki egy igazi eredeti ízt. Nálam is előfordult, hogy amíg főtt a pörkölt mást csináltam és megfeledkeztem róla, már nem volt időm pirítgatni, úgy ahogy volt beleöntöttem a száraztésztát a pöribe.)

    Lépés 7
    tarhonyas hus

    Ha a hús majdnem megpuhult, hozzátesszük a (pirított) tarhonyát. Vigyázz a felcsapódó vízgőzzel.

    Lépés 8
    tarhonyas hus

    Felöntjük bőséges vízzel. Alaposan lepje el a tarhonyát! (kb. 2 újjnyi magasan.)

    Lépés 9
    tarhonyas hus

    Fedő alatt, még mindig alacsony hőfokon, keverés nélkül készre pároljuk, a tarhonya ilyen formán remekül átveszi a pörköltös hús ízét, ellenben nem ég le, mivel az étel tetején készül el. Ha "megitta" a levét, de még keménynek találjuk a kis tésztagolyókat, pótoljuk a folyadékot.

    Lépés 10
    tarhonyas hus

    Végül átkeverjük az egészet, és azon forrón, savanyúsággal tálaljuk.

    Download PDF

    Nézd meg ezeket a recepteket is:

    Szólj hozzá!

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük