Pisztráng zöldségágyon en papillote

Pisztráng zöldségágyon
  • Előkészítés
    5 perc
  • Sütés/főzés
    25 p (sütés)
  • Adag
    1
  • Megtekintés
    962

A pisztráng az egyike a legegészségesebb halaknak. Magas fehérjetartalmú, sovány húsú hal és gazdag omega-3 zsírsavakban. Nagyon könnyen és változatosan fűszerezhető, gyorsan és egyszerűen elkészíthető. Köztudottan a lakosság nagy százaléka nem fogyaszt elég halat. Ha választunk kellene melyik haltípussal egészítsük ki egészséges étrendünket, akkor a pisztráng egy tökéletes választás.

“En papillote” sütési technika

Az „en papillote” sütési technika közismerten az egyik legkíméletesebb elkészítési módja az ételeknek. A hermetikusan lezárt csomagban (ami leginkább alufólia) az étel a saját levében fő/párolódik készre. Nemcsak ízletes, hanem egészséges is, ez a minimális zsiradék felhasználásával készített fogás.

A papillote csomagok otthoni kivitelezéséhez használhatsz alufóliát, sütőzacskót vagy szilikonból készült papillote tálat. A szilikonból készült tálak hagyományos sütőben és mikrohullámú sütőben is használhatóak.

Lényegében bármely kisebb darab hús elkészíthető papillote módra, mégis a hallal készült változat a legelterjedtebb. Isteni finom bármilyen halból legyen fehér vagy vörös húsú. A halfilével készült papillote sütési ideje jelentősen kevesebb, mint az egészben sült halé (pisztrángé). A sütési idő a halszelet méretétől függően változhat.

A pisztráng mellé bármilyen zöldséget választhatsz alapnak ízlés szerint. A zöldség kiválasztásakor ügyelj arra, hogy az általad választott kombináció főzési ideje azonos legyen a halfilével. A finomra vágott szeletek hamarabb készülnek el, mint a vastagabb darabok. Sok recept készül cukkinivel, sárgarépával, hagymával kombinálva, vagy egyszerűen a hűtőben fellelhető zöldségekből is készíthetsz alapot. Ebben a receptben krumpliágyra helyeztem a zöldségeket és a halat, mivel szerettem volna tartalmasabb körettel készíteni. De természetesen mindenki a saját ízlésére formálhatja az ételt.

Megjegyzés a pisztráng recepthez:

– Az egész pisztrángot, pikkelytől és belsőségektől megtisztítva, az uszonyok, illetve a fej és halfarok nélkül használtam a recept elkészítéséhez. A halat a halárus készítette elő, így a recept elkészítési idejébe nem számoltam bele ezt a munkafázist.

Pisztráng zöldségágyon en papillote videó:

Hozzávalók

    Receptleírás

    Lépés 1

    Pucold meg a nyers zöldségeket. A nyers burgonyát és a sárgarépát vágd vékony 2-3 mm vastagságú szeletekre. Ennek a két alapanyagnak hosszabb a főzési ideje. Ha biztos akarsz lenni, hogy nem marad kemény a krumpli, akkor használj elő(re) megfőzött egész krumplit.

    Lépés 2
    Pisztráng zöldségágyon

    Szeleteld fel a hagymát és vágd félbe a koktélparadicsomokat.

    Lépés 3
    Pisztráng zöldségágyon

    Tépj elegendő nagyságú alufóliát (kb. 60 x 30 cm), amibe becsomagolható az étel. Ezután a fóliát terítsd egy hőálló tálra és enyhén olajozd meg.

    Lépés 4
    Pisztráng zöldségágyon

    Fektesd rá a zöldség ágyat. Először a burgonyát, majd erre helyezd a többi zöldséget. Majd ízesítsd, sóval, borssal és ízlés szerint zöldfűszerrel.

    Lépés 5
    Pisztráng zöldségágyon

    Ezután karikázd fel vékonyan a citromot és tedd félre.

    Lépés 6
    Pisztráng zöldségágyon

    A megtisztított, megmosott pisztrángot kívül-belül sózd és borsozd meg. A belsejébe tegyél gazdagon citromszeleteket.

    Lépés 7
    Pisztráng zöldségágyon

    Helyezd a zöldségtálra a halat és locsold meg egy kevés olívaolajjal. Adhatsz hozzá kevés folyadékot (fehérbor, hallé) is, de ez el is hagyható. A sütés során keletkező gőz felgyorsítja a főzési folyamatot.

    Lépés 8
    Pisztráng zöldségágyon

    Csomagold be az alufóliát oly módon, hogy teljesen lezárjon. A halcsomagot tedd 200 ºC fokra előmelegített sütőbe és kb. 20 perc alatt süsd készre a fogást.

    Lépés 9
    Pisztráng zöldségágyon

    Az elkészült halas csomagot óvatosan bontsd ki, mert a kicsapódó forró gőz égési sérüléseket okozhat.

    Download PDF

    Nézd meg ezeket a recepteket is:

    Szólj hozzá!

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük